VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.10. Birželis – palankus mėnuo profilaktiškai patikrinti vaikų sveikatą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad 1 kartą per metus būtina pasirūpinti profilaktiniu vaiko sveikatos patikrinimu. Taip pat svarbu nepamiršti ir efektyviausios apsaugos nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų – skiepų.

Kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas privalomas visiems vaikams iki 18 metų ir pilnamečiams mokiniams

Profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas – tai rimta ir nuodugni vaiko apžiūra, kuria siekiama įvertinti: svorį, ūgį, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinimo, urogenitalinės, endokrininės, skeleto-raumenų sistemų, kraujo, odos ir jos priedų, dantų ir žandikaulio funkcinę būklę.

Vasaros atostogų metu galima pasirūpinti vaiko sveikatos sutrikimų profilaktika ir sveiko gyvenimo būdo ugdymu (sveikai maitintis, daugiau laiko praleisti gryname ore, užsiimti mėgstama fizine veikla ir kt.).

Duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, tvarkomi elektroniniu būdu

Profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas ir gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę įveda į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Ugdymo įstaigos gauna ne tik informaciją apie vaiko sveikatos būklę, bet ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad švietimo teikėjai, vykdantys neformaliojo švietimo programas, turi užtikrinti, kad mokiniai iki 18 metų jose dalyvautų tik švietimo sutartyje numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) pateikti informaciją apie profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas, jeigu gydytojo sprendimu, mokinio dalyvavimas konkrečioje neformaliojo švietimo veikloje gali turėti įtakos jo sveikatai.

Taip pat žinotina, kad stovyklos vadovas turi užtikrinti, kad vaikai iki 18 metų stovykloje dalyvautų tik sutartyje dėl stovyklos paslaugų teikimo numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) raštu pateikti stovyklos vadovo įgaliotam asmeniui informaciją apie vaiko profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas, jeigu gydytojo sprendimu, vaiko dalyvavimas stovyklos organizuojamose veiklose gali turėti įtakos jo sveikatai.

Būsimiesiems pirmokams reikalingi pakartotini skiepai

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, 6–7 metų vaikai pakartotinai skiepijami nuo kokliušo, difterijos ir stabligės, taip pat nuo poliomielito, tymų, epideminio parotito bei raudonukės.

Skiepai paaugliams

Per dešimtmetį vaikų imunitetas difterijai, stabligei ir kokliušui jau bus išblėsęs, todėl būtina sustiprinančioji vakcinos dozė 15–16 m. paaugliams nuo difterijos, stabligės ir kokliušo (Tdap).

Prieš mokyklą svarbi tuberkuliozės profilaktika

Siekiant užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką ir kontrolę, asmens sveikatos priežiūros įstaigos kiekvienais metais 7 metų amžiaus ir tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams (neskiepyti dėl tuberkuliozės, bendraujantys su sergančiaisiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, dažnai sergantys viršutinių kvėpavimo takų ar lėtinėmis ligomis ir kt.), turi atlikti tuberkulino mėginius.

Gimdos kaklelio vėžio prevencijai – skiepai mergaitėms

11 metų mergaitėms rekomenduojama pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Skiepijimą sudaro dvi vakcinos dozės su ne trumpesne kaip 6 mėnesių pertrauka.

Atgal