VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.17. D.Grybauskaitė: nauja infekcinių ligų ligoninė buvo svajonė

Statomoje Santarų klinikų Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligonėje pirmadienį apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi, kad, ligoninė bus moderniausia Baltijos regione bei seniai duotas pažadas visiems Lietuvos žmonėms, anot jos, bus įgyvendintas.

Pasak šalies vadovės, iki šiol veikusi Infekcinė ligonine sostinės Žvėryno rajone yra itin prastos būklės ir, anot jos, tokių gydymo įstaigų turėtų šalyje nelikti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

"Infekcinių ligų ligoninė, kuri dabar yra Žvėryne, nuo 1905 metų egzistuojanti, dar Caro laikais statyta, (...) tai buvo ne tik mano svajonė, bet ir pareiga Lietuvos žmonėms, kad tokių carinių ligoninių Lietuvoje neliktų", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė prisiminė, jog, pirmosios kadencijos pabaigoje apsilankiusi senojoje sostinės Žvėryno rajone esančioje Infekcinėje ligoninėje, buvo šokiruota.

"Tai, ką atradau, mane šokiravo ir labai negatyviai nustebino, kad buvo demonstruojamas tokių sudėtingų užkrečiamų ligų atžvilgiu aplaidumas", - teigė valstybės vadovė.

Anot D. Grybauskaitės, rudenį duris ligoniams praversianti ligoninė bus pritaikyta visiems infekcinėmis ligomis sergančių žmonių poreikiams.

"Pagaliau šį rudenį jau pirmieji ligoniai galės įsikelti į labai modernią, kol kas Baltijos regione moderniausią infekcinių ligų ligoninę ir mūsų žmonės galės būti gydomi taip, kaip ir turėjo seniai būti gydomi", - po baigiamos statyti ligoninės Santariškėse apžiūros sakė ji, pridūrusi, jog didžiuojasi, kad su ketvirtuoju sveikatos apsaugos ministru nuo pirmojo apsilankymo Žvėryne bus galima užbaigti šį projektą.

"Tai bus puikus pavyzdys ir mums, ir mūsų kaimynams. Tačiau pirmiausia mums patiems, nes tai yra pareiga mūsų žmonėms, kurios iki šiol negalėjome įgyvendinti", - konstatavo D. Grybauskaitė.
Jai antrino ir profesorius, Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

"Mes labai džiaugiamės tokios ligoninės atsiradimu, seniai to laukė ir sostinės gyventojai, ir visos Lietuvos gyventojai, kadangi, kaip žinia, senoji infekcinė ligoninė Žvėryne neatitiko jokių reikalavimų ir seniai laikas buvo patalpas pakeisti", - sakė jis.

"Tai labai moderni, šiuolaikiška ligoninė su visomis šiuolaikinėmis infrastruktūromis, tai pagerės sąlygos besigydančių pacientų ir galėsime šioje vietoje teikti aukščiausio lygio paslaugos", - žurnalistams sakė F. Jankevičius, pridūręs, jog baigiama statyti ligoninė atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos strategiją, kuria siekiama sumažinti žmonių mirtingumo nuo tuberkuliozės rodiklius.

Šiuo metu baigta maždaug 80 procentų statybos darbų - atliekama pastato tiek išorinė, tiek vidinė apdaila. Pastatą tebegaubia pastoliai, tačiau laikomasi statybų planų ir jų pabaiga jau matoma.

Naujojoje gydymo įstaigoje tuberkuliozei gydyti bus skirta 100 lovų, o kitoms infekcinėms ligoms – 50 lovų. Vienintelė tokia Baltijos šalyse ir viena moderniausių Europoje Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė duris pacientams atvers šį rudenį.

Atgal