VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.14. Nustatyta, kad kas savaitę suvalgome po kreditinę banko kortelę

Plastiko atliekos kenkia ne tik aplinkai. Mažytės jo dalelės, žinomos kaip mikroplastikai, randa savo kelią į maisto grandines ir galiausiai atsiduria mūsų virškinimo sistemoje.

Naujas Australijos Niukastlo universiteto atliktas tyrimas pabandė apskaičiuoti, kiek tiksliai plastiko mes galimai suvalgome per savaitę.

Mokslininkai apskaičiavo, kad kas savaitę žmonės gali praryti iki 2000 mikroplastiko dalelių, o tai prilygtų maždaug 5 gramams plastiko – apytikriai tiek sveria ir kreditinė banko kortelė.

Pixabay nuotr.

Anot mokslininkų, mikroplastikas gali būti aptinkamas vandenyje, moliuskuose, žuvyje, druskoje, aluje, meduje ir cukruje.

Jie atsiranda iš pačių įvairiausių šaltinių, tarp kurių ir plastikiniai buteliai, maišeliai ir mikrogrūdeliai, aptinkami kai kuriose dantų pastose.

Tyrime skelbiama, kad privalu pabrėžti, jog kiekvieno individo praryjamas plastiko kiekis varijuoja priklausomai nuo daugybės faktorių, tarp kurių ir geografinė lokacija bei gyvenimo būdas, rašo businessinsider.com.

Anksčiau šį mėnesį paskelbtame tyrime teigiama, kad per metus amerikiečiai suvartoja nuo 74000 iki 121000 mikroplastiko dalelių.

Tokio didelio plastiko, aptinkamo mūsų mityboje, poveikis žmonių sveikatai išlieka neaiškus. Ir net jei bus patvirtinta plastiko daroma žala, vis dėlto, pašalinti mikroplastiką iš aplinkos bus ypatingai sunku.

Gismeteo.lt

Atgal