VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.14. Vaikų darželiams – dar platesnis sveikesnių produktų pasirinkimas

Žemės ūkio ministerija siekia didinti ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pasiūlą ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir skatina į sveikos mitybos projektą įsitraukti dar daugiau vaikų darželių.

Šiemet ekologinio maisto vartojimo galimybės išbandytos dviejuose Ukmergės lopšeliuose-darželiuose. Šiam bandomajam projektui 2018–2019 metams skirta 186 tūkst. eurų paramos. Vienam vaikui per mėnesį didžiausia paramos suma siekia 20 eurų.

Sulaukus gerų atsiliepimų, šiuo metu Žemės ūkio ministerija kartu su socialiniais partneriais diskutuoja ir tobulina Ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles, tariasi, kaip supaprastinti paramos administravimą.

Socialinių partnerių nuomone, parengtas taisyklių pakeitimo projektas yra tikrai paprastesnis, lengviau taikomas darželiams apskaičiuojant paramą, taip pat stipriai sumažina administracinę naštą, palyginti su galiojančiomis taisyklėmis.

Įvertinus realias rinkos galimybes ir viešųjų pirkimų patirtį, pritarta idėjai, kad į vaikų maitinimą būtų įtraukti ne tik ekologiški, bet ir produktai, pagaminti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą. „Nesiekiame priešpriešos, tiesiog norime, kad būtų išplėstas asortimentas ir sudaroma galimybė vietiniams ūkininkams realizuoti savo išaugintas daržoves, vaisius, pieną, mėsą”, – pabrėžia žemės ūkio viceministras Darius Liutikas.

ŽŪM siekia, kad kitais mokslo metais į šį projektą įsitrauktų dar daugiau vaikų darželių. Šiuo metu turimos galimybės leistų paremti 20–22 darželius.

Neabejojama, kad pagal kokybės sistemas pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose priemonė yra aktuali visai Lietuvai. ŽŪM tikisi, kad prie  šios priemonės prisidės ir Švietimo, mokslo ir sporto, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijos bei Vyriausybė.

Iniciatyvos laukiama ir iš pačių savivaldybių, kurioms priklauso darželiai. „Labai svarbu, kad mūsų vaikų mityba būtų sveikesnė, kad jie valgytų kuo įvairesnį  kokybišką maistą. Matome didelę šio projekto naudą ir taip pat ruošiamės įsitraukti”, – sako Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

 

Atgal