VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.24. Klastinga liga jersiniozė

Jersinioze dažniausiai užsikrečiama nuo gyvūninio maisto, nuo gyvūnų išmatomis užteršto maisto ar vandens. Tačiau galima užsikrėsti ir dėl tiesioginio kontakto su sergančiu gyvūnu ar namų augintiniu, kūdikius gali užkrėsti juos prižiūrintys asmenys, jei jų rankos buvo užterštos bakterijomis.

Gamtoje jersinijos egzistuoja kaip graužikų parazitai.

 Yersinia genties bakterijos sugeba ne tik parazituoti ir daugintis gyvūno ar žmogaus organizme, bet ir išlikti ilgai gyvybingos aplinkoje: ant maisto produktų – iki kelių mėnesių, o skystoje terpėje (piene, upės ar vandentiekio vandenyje) net daugintis. Skirtingai nei kitos bakterijos, jersinijos mėgsta šaltį ir jos puikiai dauginasi 2 – 4°C temperatūroje. Dėl šios bakterijų savybės jersiniozės kartais vadinamos „šaldytuvų“ ligomis. Nustatyta, kad drėgnoje ir šaltoje aplinkoje jersinijos ilgai išlieka gyvybingos, neprarasdamos savo patogeniškumo, pvz., šaldytuve laikomame svieste – 145 paras, piene – 18 parų, o šaldytuve laikomame dirvožemyje – ilgiau nei 10 metų. Tačiau sausoje aplinkoje, veikiamos tiesioginių saulės spindulių jersinijos žūva per 10 minučių, o 100ºC temperatūroje – per 40 sekundžių. Šios bakterijos jautrios dezinfekuojamoms medžiagoms.

Termiškai apdorotas arba vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas jersinijomis laikant jį kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis. Į maistą jersinijos gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta užkrėsta jersinijomis žalia mėsa, paukštiena, daržovės.

 

*Vartokite tik pakankamai termiškai apdorotą kiaulieną, kitą mėsą, paukštieną;

 

*Vartokite tik pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus;

 

*Kruopščiai plaukite daržoves prieš vartojimą;

 

*Plaukite rankas su muilu prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa;

 

*Kruopščiai nuplaukite rankas prieš liesdami kūdikį, jo žaislus, buteliukus ar čiulptukus;

 

*Venkite kryžminio maisto užteršimo virtuvėje: naudokite atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai ir kitiems produktams, kruopščiai nuplaukite karštu vandeniu lenteles, įrankius ir kitus paviršius po žalios mėsos, daržovių dorojimo.

 

Atgal