VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09.09. Šviesos trūkumas gali sutrikdyti sveikatą

Natūralus ir dirbtinis apšvietimas yra labai svarbus, kad ne tik akys, vienas svarbiausių jutimo organų, patirtų kuo mažiau streso, bet ir visas žmogaus organizmas.

Natūrali šviesa žmogui suteikia gyvybingumo, pakelia nuotaiką. Jos trūkumas sutrikdo emocinę pusiausvyrą, todėl nemaža dalis Lietuvos gyventojų vėlyvą rudenį ir žiemą kenčia dėl sezoninio emocinio sutrikimo, juos apima depresinė nuotaika. Natūralaus apšvietimo stoka rudens – žiemos periodu sąlygoja pablogėjusią žmonių savijautą, galvos skausmų atsiradimą. Gavus per mažai šviesos, mūsų medžiagų apykaitai ir sveikatos sistemai trūksta energijos, todėl pradedame sirguliuoti,  jausti apatiją.

Galingiausias natūralus šviesos šaltinis – saulė. Saulės šviesa yra vienintelis natūralus vitamino D šaltinis. Jos spinduliai žudo ligų sukėlėjus, virusus ir bakterijas, veikia žmonių sveikatą ir savijautą. Patalpų natūralus apšvietimas priklauso nuo lauke esančios augmenijos. Medžiai, vijokliai labai sumažina šviesos srautą, tai ypač jaučiama pirmame namo aukšte. Natūrali šviesa yra naudinga žmogui. Tačiau per daug saulės ir jos atspindžių žmogui taip pat žalingi, patalpose tai turi būti reguliuojama. Norint sumažinti akinimą nuo langų, reikia pasirūpinti tinkamomis žaliuzėmis, užuolaidomis ir deramai jas pritaikyti.

Atgal