VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.16. Svarbu mažinti ne cholesterolį, o jo perteklių

Sveikatos specialistai neslepia - cholesterolis vis labiau apauga mitais ir nepagrįstomis nuostatomis. Nors per didelis cholesterolio kiekis organizme tikrai yra svarbus rizikos veiksnys, prisidedantis prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo, gydytojai ir vaistininkai pataria pirmiausia atlikti reikalingus tyrimus ir įsivertinti asmeninę riziką.

VUL Santaros klinikų gydytoja kardiologė, prof. Žaneta Petrulionienė sako, kad cholesterolis vis dar stipriai apipintas mitais. Gydytoja pabrėžia, kad svarbu mažinti ne patį cholesterolį, o jo perteklių.
„Normos ribose esantis cholesterolis organizmui žalos nedaro, netgi priešingai, jis turi savo funkciją. Vis dėlto viršijus normą, cholesterolis ima kenkti - tampa rizikos veiksniu, prisidedančiu prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo. Pirminės širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos duomenimis, pirmoje vietoje pagal rizikos veiksnių paplitimą yra būtent padidėjęs cholesterolis (diagnozuotas net 89 proc. programos dalyvių). Antroje vietoje buvo arterinė hipertenzija, trečioje vietoje - pilvinis nutukimas“, - problemos mastą komentuoja gydytoja.

VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė priduria, kad dieta yra pirmoji priemonė, siekiant sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Vis dėto ji padeda ne kiekvienam, įtaką turi genetiniai veiksniai ir bendros organizmo savybės.

Anot mitybos specialistės, mažinant cholesterolio kiekį mityba, galioja paprasta taisyklė - pašalinti iš raciono gausiai riebalų turinčius maisto produktus. 

Atgal