VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12.06. Gėrimų receptai, padėsiantys kovoti su peršalimu

Peršalę ar pasigavę virusą, bent kelias dienas turėtumėte leisti organizmui pailsėti ir atgauti jėgas: ramiai pagulėkite lovoje ir svarbiausia – gerkite daug skysčių. Siūlome išbandyti gėrimų, kurie bus ne tik skanūs, bet ir labai naudingi.

MĖTŲ, IMBIERO, CITRINOS IR ČESNAKO ARBATA. 2 riekelės šviežio imbiero, skiltelė sutrinto česnako, 2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių, pusė saujos aitriųjų paprikų ar Kajeno pipirų, mėtų, medaus. Ši arbata puikiai kovoja su pagrindiniais peršalimo simptomais: gerklės skausmu, sloga, kosuliu ir karščiavimu. Aitrieji prieskoniai skatins prakaitavimą, česnakas kovos su organizme esančiomis toksinėmis medžiagomis, mėtos mažins temperatūrą, o imbieras lengvins kosulį. Viską, išskyrus medų, sudėkite į arbatinio indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Indą uždenkite ir leiskite šiek tiek pastovėti. Maždaug po 5 min. įdėkite medų. Atminkite: į verdantį vandenį įdėtas medus praranda dalį savo gydomųjų savybių, todėl leiskite vandeniui šiek tiek atvėsti.

 Peršalę ar pasigavę virusą gerkite daug skysčių

Arbata puikiai kovoja su pagrindiniais peršalimo simptomais

 Liepžiedžių arbata su medumi

IMBIERŲ ARBATA. Imbieras, žalioji arbata, citrinos griežinėlis. Paruošimas: į puodelį įpjaustykite imbiero šaknies, įberkite žiupsnelį žaliosios arbatos, įdėkite citrinos ir užplikykite verdančiu vandeniu. 10 min. palikite pastovėti, kad pritrauktų. Arbatą labai sveika gerti rytais. Ji suteiks jėgų ir energijos. Ruošdami ją galite šiek tiek paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, į gėrimą įdėkite mėtos ir cinamono. Subtilaus skonio arbatai suteiks ir obuolio skiltelė. Citriną galite pakeisti kokiu nors kitu citrusiniu vaisiumi. Saldinti arbatą geriausia medumi, o ne cukrumi, nes medus kur kas sveikesnis produktas.

LIEPŽIEDŽIŲ ARBATA SU MEDUMI. Valgomasis šaukštas džiovintų liepžiedžių, 1-2 arbatiniai šaukšteliai medaus.

Kas padės išlikti žvaliems

Nelabai sveikus produktus keiskite sveikesniais NE kavai, TAIP -  žaliajai arbatai. Kava suteikia energijos, deja, neilgam, be to, ji ne itin sveika. Verčiau gerkite žaliosios arbatos, joje irgi yra kofeino, kuris žvalina ir aktyvina smegenų funkcijas. Žalioji arbata suteiks ir fizinės ištvermės. NE bulvių traškučiams, TAIP – spragėsiams. Didelį glikemijos indeksą turintys angliavandeniai labai neilgam suteikia energijos, nes organizmas jos per daug išeikvoja jiems virškinti. Alternatyvus sveikas užkandis - spragėsiai. Šviežiuose kukurūzų spragėsiuose yra daug organizmui reikalingų vitaminų, jie ilgesniam laikui teiks jėgų, ypač po pietų. NE šokoladiniam kremui, TAIP- žemės riešutų sviestui. Nuo cukraus energijos staigiai padaugėja, bet ji taip pat greitai ir dingsta, todėl juntamas nuovargis. Vietoj šokoladinio kremo pusryčiams valgykite sveikesnio žemės riešutų sviesto - vitaminas E suteikia jėgų, vitaminas B stiprina imunitetą, o magnis apskritai labai reikalingas gerai savijautai. Jei jaučiate nuovargi, savaime suprantama, ir oda neatrodys gaiviai. Veiksmingas grožio pagalbininkas yra odos purškiklis - jis greitai grąžina odai spindesį. Papildytas rožių, kokosų ar alavijų vandeniu, purškiklis akimirksniu drėkina, oda vėl ima švytėti. Atkreipkite dėmesį į kosmetikos priemonių sudėtį. Imbieras spartina odos medžiagų apykaitą, oda gauna daugiau deguonies ir tampa skaistesnė. Granatai aktyvina ir regeneruoja odos ląsteles net giliuosiuose sluoksniuose, todėl stangrėja ir viršutiniai sluoksniai, oda atrodo sveika, lygi. Kofeinas stiprina pagrindines odos funkcijas, todėl gerėja kraujotaka, išsilygina smulkios raukšlelės, mažėja dėmelių.

Šalčio nebijosite, jei valgysite šaldytų vaisių ir daržovių

Kai už lango šaltis ir tamsa, visiems norisi šiltų vaisių bei daržovių. Šviežiai šaldytuose vaisiuose yra didžiausias kiekis vitaminų, polifenolių ir antioksidantų. Be cukraus ar skonio stipriklių užšaldyti vaisiai ir daržovės skatina organizmo regeneraciją. Odai tai irgi labai naudinga - ląstelės gauna daugiau vitaminų, tad oda tampa stangresnė. Geriausias (ir lengviausias) būdas vartoti šaldytų vaisių ar daržovių - dėti jų į gardžius kokteilius.

Kaip atskirti anginą ir faringitą

Susirgus angina (išskyrus labai retus atvejus) kūno temperatūra pakyla iki 38 laipsnių ir daugiau. Jei tai faringitas - temperatūra normali arba 37-37.5 °C. Esant anginai, gerklę labiau skauda antroje dienos pusėje. Sergant faringitu, skausmingiausias momentas – rytinis pabudimas.

Sergant faringitu, skausmingiausias momentas – rytinis pabudimas

Granatai aktyvina ir regeneruoja odos ląsteles net giliuosiuose sluoksniuose

Sergant angina, labai skausminga ką nors valgyti, gerti, kiekvienas gurkšnis ir kąsnis tampa kančia. Faringitu sergančiam žmogui iš karto palengvėja, jei jis, pavyzdžiui, nurijo gurkšnį šiltos arbatos. Jei tai angina, būna ryškesni organizmo intoksikacijos simptomai, tokie kaip silpnumas, raumenų skausmai, pykinimas, galvos svaigimas ir skausmas. Jei įtariate, kad jums angina, būtina kreiptis į gydytoją. Nė nebandykite gydytis patys! Praėjus mėnesiui po anginos, pasidarykite kardiogramą, kad būtumėte ramūs, jog jums neatsirado širdies yda, kuri gali būti šios ligos pasekmė. Jei jaučiate, kad kankina faringito simptomai, pasinaudokite anksčiau išvardytais patarimais ir 3 dienas pasėdėkite namuose. Visi simptomai turėtų greitai išnykti. Svarbiausia, negerkite antibiotikų, nes faringito kilmė virusinė, o antibiotikai prieš virusus bejėgiai.

 

Parengė Birutė  Silevičienė

Atgal