VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.29. Pradėtas tyrimas kaip COVID-19 pandemija pakeitė narkotikų vartojimo įpročius, rinką bei galimybes naudotis sveikatos priežiūros ir socialinėmis paslaugomis

Pradėtas tyrimas kaip COVID-19 pandemija pakeitė narkotikų vartojimo įpročius, rinką bei galimybes naudotis sveikatos priežiūros ir socialinėmis paslaugomis

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas kartu su Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centru (ENNSC) pradėjo vykdyti specialų tyrimą apie COVID-19 pandemijos poveikį narkotines ir psichotropines medžiagas (narkotikus) vartojantiems asmenims ir jiems teikiamas paslaugas. Mažojo Europos internetinio narkotikų tyrimo pagalba siekiama surinkti informaciją apie tai, kaip Europoje, taip pat ir Lietuvoje, pandemijos metu galėjo pasikeisti narkotikų vartojimo įpročiai, rinka bei galimybės naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis. Tyrimo klausimynas išverstas į 19 kalbų. Apklausa planuojama vykdyti 2-3 savaites.

 

„Departamentas, kaip Europos narkotikų ir narkomanijos informacinio tinklo narys, pradeda tyrimą, kuris leis daugiau sužinoti kaip karantino sąlygomis keitėsi narkotikus vartojančių žmonių elgesys. Tai yra pakankamai paslėpta ir sunkiai pasiekiama populiacija, tačiau neabejotinai ir šiems asmenims teko  susidurti su didesniais ar mažesniais iššūkiais, įvedus COVID-19 apribojimus šalyje. Gauta informacija leis geriau suprasti žmonių elegsį bei įvertinti gerąsias kitų šalių patirtis bei jas pritaikyti tiek Lietuvoje, tiek Europos šalyse” – sakė departamento direktorius dr. Renaldas Čiužas.

 

Klausimynas skirtas vyresniems nei 18 metų asmenims, vartojantiems narkotikus, ir yra sudarytas iš kelių klausimų modulių: socialinė ir demografinė padėtis; sergamumo COVID-19 statusas; narkotikų vartojimo įpročiai (per paskutines 30 dienų, per paskutinius metus); galimybė naudotis paslaugomis ir narkotikų rinkos pokyčiai (pvz., kaip pasikeitė nelegalių narkotikų įsigijimo būdai pandemijos metu).

 

Tyrimo vykdymo laikotarpiu Lietuvoje ypatingas dėmesys bus skiriamas apklausos viešinimui per socialinius tinklus. Toks apklausos viešinimo būdas jau buvo pasitelktas 2017 m., vykdant Europos internetinį narkotikų tyrimą ir pasiteisino kaip greitas, pigus ir efektyvus metodas pasiekti tikslinę auditoriją ir surinkti informaciją. Šiomis dienomis, kuomet yra taikomas karantinas, toks tyrimo metodas tampa ypatingai aktualiu, kuomet įprastiniai duomenų rinkimo metodai negali būti taikomi.

 

Mažasis  Europos internetinis narkotikų tyrimas yra Europos šalyse vykdomo COVID-19 poveikio narkotikų vartojimo įpročiams, žalai ir su narkotikais susijusių paslaugų teikimui Europos Sąjungoje vertinimo dalis. Šio plataus vertinimo metu taip pat renkama informacija apie Europos šalyse pradėtas įgyvendinti naujas, karantino sąlygoms pritaikytas veiksmingas priemones. Gerosios patirties pavyzdžiai bei vertinimo išvados padės geriau suprasti narkotikus vartojančių žmonių poreikius, apsaugoti sveikatą, gerinti paslaugų teikimą narkotikus vartojantiems asmenims ir didinti informuotumą apie rinkos pokyčius.

 

Nuoroda į tyrimą: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Mini-EWSD-COVID-19?surveylanguage=LT

 

Daugiau informacijos Facebook paskyroje:  https://www.facebook.com/EINTLietuva/ bei ENNSC el. puslapyje: http://www.emcdda.europa.eu/news/2020/emcdda-launches-covid-19-special-round-european-web-survey-drugs-assess-impact-pandemic_en

Atgal