VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.24. Kaip išvengti alergenų?

Užsikimšusi nosis, pavandenijusios akys, dažnas čiaudulys – šie ir kiti simptomai gali įspėti apie tai, kad kažkur netoliese yra alergenų. Nemažai daliai gyventojų pavasarį pasireiškia alerginės reakcijos, todėl svarbu atkreipti dėmesį į savo įpročius ir aplinką, siekiant atpažinti alergenus, kad spėtume jų išvengti.

Dažnas čiaudulys gali įspėti apie tai, kad kažkur netoliese yra alergenų

Alergija yra padidėjęs imuninės sistemos jautrumas paprastai nekenksmingoms aplinkoje esančioms medžiagoms ar alergenams. Alergenus galime sutikti aplinkoje ir jie nėra kenksmingi žmonėms, kurie jiems nėra jautrūs. Dažniausiai pasitaikantys alergenai yra dulkių erkutės, pelėsio sporos ir žiedadulkės. Alergija gali pasireikšti skirtingose kūno vietose, gali skirtis jos simptomai – užgulta nosis, niežulys ir skausmingos akys, bėrimai.

Apie 10 proc. alergijas turinčių pacientų yra alergiški dulkių erkutėms. Alerginės reakcijos į dulkių erkes yra ryškesnės ankstyvą pavasarį ar rudenį. Jos vengia šviesos, todėl slepiasi čiužinių audiniuose, pagalvėse, antklodėse, minkštuosiuose balduose, kilimuose, drabužiuose, patalynėje, minkštuose žaisluose ir automobilių sėdynėse. Šilta ir drėgna aplinka yra tinkamiausios sąlygos dulkių erkėms. Namų dulkių erkutės maitinasi žmogaus odos atplaišėlėmis ir sugeria drėgmę iš aplinkos. Kiekvieną naktį praleidžiame bent keletą valandų kartu su šiais padarais, todėl alergijos simptomai sustiprėja, kuomet žmonės būna vietose, kur yra daugiau dulkių erkių.

Kasdien valykite dulkes savo namuose. Venkite minkšto grindinio ar kilimų, juos pakeiskite linoleumu, laminatu, plytelėmis ar medinėmis grindimis. Minkšti žaislai, knygos, laikraščiai turėtų būti laikomi uždarose spintelėse, stalčiuose.

Pelėsis

 Pelėsio galima rasti bet kur – ir viduje, ir lauke, neatsižvelgiant į metų laiką. Gamtoje pelėsis gali būti aptinkamas pūvančiuose lapuose, komposte, ant malkų, pelkėtose ir drėgnose vietose. Sporos vystosi ir plinta, jei yra pakankamai drėgmės ir keičiasi orai. Viduje pelėsis randamas drėgnuose rūsiuose, prastai vėdinamose patalpose. Butuose ir namuose pelėsis dažniausiai kaupiasi ant drėgnų sienų, ypač šiaurinėse pastatų dalyse, kurios greičiau atvėsta žiemą. 

Dažnai pelėsis randamas po tapetais, mediniais baldais, drabužinėse, ant plytelių, taip pat minkštuose balduose, čiužiniuose, kilimuose, knygose, drabužiuose, gėlių vazonuose, oro kondicionieriuose. Svarbu patikrinti, ar ant sienų yra pilkų, juodų ar geltonų dėmių arba ar namuose ar biure netvyro drėgmės kvapas. Vidinis pelėsis kenkia žmonių sveikatai, sukelia alergines bei toksines reakcijas ir gali išprovokuoti infekcijas.

Kokybiška kambarių izoliacija yra pagrindinis elementas kovoti su pelėsio sporomis.

Atgal