VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.07.22. Su kuo ragauti ir išsirinkti tikrai kokybišką actą?

Actu vadiname ir spirito actą, skirtą daržovių marinavimui, ir salotoms gardinti naudojamą obuolių ar vyno actą, ir gurme lentynų pažibą – ilgo brandinimo Tradicinį Modenos balzaminį actą. 

Natūralus obuolių actas vartojamas dėl skonio ir energijos, taip pat ir virškinimui gerinti. Šis actas dažnai pilamas į salotas, gėrimus ir net naudojamas kosmetikoje.

 Daugiausia acto rūšių gaminama iš vynuogių. Iš vynuogių taip pat gaminamas ir balzaminis actas.

Tradicinis balzaminis actas – tai vertingiausia maistinio acto rūšis, kuri laikoma delikatesu ir yra vertinama gurmanų. Toks actas tamsus, koncentruotas, intensyvaus skonio.

„Renkantis actą, reikėtų analizuoti tris aspektus: pavadinimą, ženkliuką (DOP, IGP) ir sudėtį. Jei sudėtyje randate dažiklių ar konservantų, tai tikrai ne tai. Tada renkamės pagal brandinimo laiką – kuo daugiau metų, tuo geriau. Ir galiausiai, jei norim pačio geriausio – renkamės Tradicinį Modenos balzaminį actą, kurio sudėtyje tik virta misa“, – pataria  premium klasės supermarketo „Assorti“ asortimento vadovė G. Azguridienė.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal