VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

12 05. Lietuva sieks tapti asocijuota CERN nare

Vyriausybė trečiadienį priėmė protokolinį sprendimą dėl Lietuvos siekio tapti CERN Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos asocijuota nare.
Siekiant plėtoti Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimą su CERN mokslo centru nutarta pasiūlyti Ministrui Pirmininkui kreiptis į CERN dėl Lietuvos asocijuotos narystės. Taip pat sudaryta darbo grupė, kuri parengs asocijuotos narystės paraišką.
"Stiprinamas bendradarbiavimas su vienu įtakingiausių pasaulyje mokslo centru leis Lietuvai įsijungti į tarptautinius inovacijų tinklus ir dalyvauti priešakiniuose mokslo procesuose", - sako švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.
Netoli Ženevos veikiančiame CERN centre įsikūrusi didžiausia pasaulyje dalelių fizikos laboratorija, čia įrengtas Didysis hadronų greitintuvas. Pasitelkdama pasaulyje galingiausius įrenginius, tarptautinė mokslininkų komanda siekia atsakyti į fundamentaliausius ir sudėtingiausius fizikos klausimus: kas yra „tamsioji materija", kokia medžiaga sudarė Visatą Didžiojo sprogimo metu, kodėl egzistuoja gravitacija ir pan.
Centras ne tik atlieka priešakinius mokslo eksperimentus, bet ir prisideda ir prie technikos pažangos. Būtent CERN buvo sukurtas internetas. Šiuo metu CERN veikiantis tinklynas, prie kurio praktiką atlikti turi galimybę ir informacinių technologijų studentai iš Lietuvos, - viena pajėgiausių skaičiavimo sistemų pasaulyje.
Lietuva turi bendradarbiavimo su CERN potencialą ne tik fizikos ir informatikos bei švietimo, bet ir pramonės bei medicinos srityse. CERN projektuose kasmet dalyvauja keliolika Lietuvos mokslininkų ir tyrėjų bei apie dešimtį studentų, kurie parsiveža į Lietuvą naujas žinias, mokslinius kontaktus, įgytą kvalifikaciją. Į CERN susipažinti su moderniausia fizikos srities įranga vyksta mūsų šalies fizikos mokytojai.
Glaudūs bendradarbiavimo ryšiai su CERN teikia galimybę Lietuvos visuomenei susipažinti su naujausiais mokslo atradimais, o mūsų mokslui ir inovacijoms imliam verslui - padaryti proveržį tarptautinėje rinkoje. 
Lietuvos Vyriausybės bendradarbiavimas su CERN prasidėjo 2004 metais, kai buvo pasirašytas susitarimas dėl Lietuvos institucijų dalyvavimo CERN atliekamuose didelių energijų dalelių fizikos bandymuose. Lietuvos mokslininkai bendradarbiavimą su CERN pradėjo dar anksčiau, 1993 m. Puslaidininkių fizikos instituto mokslininkai buvo pakviesti prisidėti prie CERN vykdomų mokslinių tyrimų. Nuo 2001 m. Vilniaus universitetas ir kelios Lietuvos įmonės buvo pakviesti bendradarbiauti kuriant radiacijos jutiklius bei specialiai CERN sukonstravo prietaisą, tikrinantį įrangos radiaciją.

Atgal