VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

12 29. Propaganda - kaip ją atpažinti?

Svetlana Makarčiuk

IIa klasės vadovė, geografijos mokytoja

Suintensyvėjusių informacinių karų akivaizdoje kiekvienas žmogus turi sugebėti identifikuoti pastangas manipuliuoti jo realybės suvokimu. Tam, kad mokėtų atskirti melą nuo tiesos, atpažintų politinės ir kitokios propagandos elementus Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos IIa klasės mokiniai apsilankė Istorinėje Prezidentūroje Kaune, kur dalyvavo edukaciniame užsiėmime  ,,Propaganda prieš šimtą metų ir dabar – kaip ją atpažinti?“.

Mokiniai edukaciniame užsiėmime  ,,Propaganda prieš šimtą metų ir dabar – kaip ją atpažinti?“

Pasitelkę dailininko Luiso Ramakerso Pirmojo pasaulinio karo karikatūras, edukacinio užsiėmimo metu mokiniai  susipažino su įvairiomis propagandos technikomis, jų taikymo būdais ir identifikavimo instrumentais. Nagrinėdami įvairias karikatūras analizavo paveikslėlius, darė išvadas, dalijosi jomis su savo klasės draugais. Dirbant grupėse vaikai atsakinėjo į klausimus: kas pavaizduota karikatūroje, kokie simboliai naudojami, ar karikatūra įtaigi, kokie personažai vaizduojami, ar karikatūra turi mistikos elementų.

Mokiniai edukaciniame užsiėmime  ,,Propaganda prieš šimtą metų ir dabar – kaip ją atpažinti?“

Kiekviena grupė pristatė savo išvadas, kurios buvo paremtos konkrečiais atsakymais. Užsiėmimą vedė ekskursijų vadovas ir edukatorius Gediminas, kuris nuteikė mokinius aktyviam darbui savo  išradingumu. Užsiėmimo metu mokiniai sužinojo kokias priemones naudoja propagandistai, kur šiandiena sutinkame propagandos elementus ir kaip nuo jos atsispirti.  Ši programa skirta ugdyti moksleivių kritinį mąstymą, mokėti paaiškinti tam tikras karikatūras. Po edukacinio užsiėmimo vyko apžvalginė ekskursija po Istorinę Prezidentūrą. Apžvalginės ekskursijos metu moksleiviai buvo supažindinti su Prezidento rūmų istorija, sužinojo kokie  žinomi žmonės joje  lankėsi, kaip keitėsi pastato paskirtis skirtingais laikotarpiais. Nuostabą sukėlė tai, kad Tarpukario Prezidentas Antanas Smetona savo atostogas praleisdavo ne užsienio kurortuose o Lietuvos pajūryje. Jis žavėjosi Lietuvos gamta ir buvo tikras savo krašto gamtos grožio patriotas.

Užsiėmimą vedė ekskursijų vadovas ir edukatorius Gediminas

Autentiškoje tarpukario dvasią atspindinčioje aplinkoje mokiniams buvo  pristatyti Pirmosios Lietuvos Respublikos  prezidentai ir jų šeimos. Taip pat moksleiviai buvo supažindinti su prezidento institucijos istorija, pagrindiniais pirmųjų piliečių darbais. Užsiėmimo metu buvo ugdoma pagarba Lietuvos valstybės simboliams, puoselėjama tautinė savigarba bei atsakomybė už Tautą ir Valstybę.

Atgal