VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

02 08. Siūloma 50 proc. didinti finansavimą IT studijoms

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pateikė svarstyti nutarimo projektą, kuriuo siūloma iki 50 proc. didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių informacinių technologijų (IT) krypties studijoms. Toks ŠMM žingsnis yra racionalus atsakas į darbo rinkos poreikius, galintis reikšmingai prisidėti prie Lietuvos technologinės pažangos, teigia asociacijos "Infobalt" vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.
Lietuvos rinkoje vargu ar galima rasti įmonę, kuri nebūtų susidūrusi su kvalifikuotų IT specialistų trūkumu. Nuolat augantis šios srities darbuotojų poreikis jau tapo ne tik IT sektoriaus, bet ir kitų Lietuvos įmonių galvos skausmu, sako P. Vertelka.
Pagal IT darbuotojų skaičių Lietuva vis dar stipriai atsilieka nuo kitų Europos šalių. Pernai metų duomenimis, IT specialistai Lietuvoje sudarė tik apie 1,7 proc. visų dirbančių žmonių ir pagal šį rodiklį Lietuva Baltijos jūros regiono kontekste neatsilieka tik nuo Latvijos. Prognozuojama, kad kvalifikuotų IT specialistų trūkumas Lietuvoje iki 2020 m. gali pasiekti 10 tūkst., o visoje Europoje jų poreikis per artimiausius ketverius metus išaugs iki 750 tūkst.
"Investuok Lietuvoje" duomenimis, kasmet Lietuvos darbo biržoje užsiregistruoja apie 4,5 tūkst. darbo negalinčių rasti absolventų, net 73 proc. iš jų - baigę socialinius mokslus. Tuo metu IT paslaugų segmente kasmet pasiūloma iki 2 tūkst. naujų darbo vietų, tačiau ne visos jų užpildomos dėl darbuotojų trūkumo.
"Studijų finansavimo prioritetų perskirstymas - racionalus atsakas į skaitmeninės ekonomikos padiktuotus darbo rinkos pokyčius. Jau nekyla abejonių, kad IT darbuotojų trūkumo problemą reikia spręsti kompleksinėmis priemonėmis, todėl ŠMM iniciatyva yra ilgai laukta ir labai sveikintina", - sakė "Infobalt" vykdomasis direktorius.

 

Tinklapių kūrimo profesionalai

Atgal