VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

05.08. MIF studentams - pasaulinė programavimo bronza!

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Pekine (Kinija) vykusiame Pasaulinės studentų programavimo olimpiados (ICPC – International Collegiate Programming Contest) 2018 metų finale Vilniaus universitetui atstovaujanti Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) studentų komanda užėmė 12 vietą (iš 140 komandų) ir pirmą kartą VU istorijoje iškovojo bronzos medalius. Aukso medalius gauna 1–4 vietas užėmusios komandos, 5–8 vietos gauna sidabro medalius, o 9–12 vietos – bronzą.

Be to, komanda iškovojo specialų prizą, pirmoji iš visų komandų išsprendusi uždavinį A.

Bronzinę Finale dalyvavusią komandą sudarė Domantas Jadenkus (3 k., programų sistemos), Justas Klimavičius (4 k., matematika ir matematikos taikymai) ir Darius Kurtinaitis (1 k., programų sistemos). Jai vadovavo MIF docentas Vladas Tumasonis, kuris mielai sutiko atsakyti į keletą mano klausimų.

Iš pasaulinių varžybų (čempionato) rezultatų matome, kad Jūsų komandą pralenkė tik didžiųjų valstybių: Rusijos, Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos ir Jungtinių Amerikos Valstijų prestižinių universitetų studentų komandos. Įdomu daugiau sužinoti apie šias varžybas ir Jūsų sėkmę jose. Kaip jos organizuojamos? Kas jose dalyvauja?

Kas yra programavimo olimpiados? https://klevas.mif.vu.lt/~vladas/Olimpiados/contests.htm

Čia buvo ne šalių, bet universitetų konkursas. Komandinis (ne individualus). Į tą dvyliktuką pateko 3 rusų, 3 kinų, 2 amerikiečių ir po vieną japonų, pietų korėjiečių, australų ir lietuvių universitetų.

Taigi, aplenktos Harvardo, Stanfordo, Kembridžio, Oksfordo ir kitų garsių universitetų komandos.

Be to, komanda iškovojo ir specialų prizą – 1200 dolerių už tai, kad pirmoji iš visų komandų išsprendė uždavinį A.

Šiek tiek statistikos. Atrankos etapuose (ketvirtfinalių ir pusfinalių turnyruose) Olimpiadoje iš viso dalyvavo 49935 studentai iš 3098 universitetų iš 111 pasaulio šalių iš 6 žemynų. Geriausios 140 komandų susirinko į Finalą Pekine.

Ši olimpiada yra pats populiariausias ir prestižiškiausias turnyras. Dėl terminologijos.  Originaliai (nuo pradžių pradžios) anglų kalba ši olimpiada (turnyras, varžybos, konkursas) vadinama International Collegiate Programming Contest (ICPC). Iš pradžių tai ir buvo kelių valstybių universitetų olimpiada. Dabar gi – tai viso pasaulio šalis ir universitetus apimantis turnyras. Originalus pavadinimas, neatspindintis esmės, liko. Kaip mums jį pavadinti. Aš (bet čia tik mano pavadinimas) lietuviškai pavadinau tai Pasauline studentų programavimo olimpiada. Kai kas Europoje vadina Pasaulio programavimo čempionatu. Natūralus pavadinimas, aiškiai atspindintis turinį. Dabar netgi vartojama sąvoka „Sportinis programavimas“ – kaip per trumpiausią laiką išspręsti kiek galint daugiau uždavinių.

 Justas Klimavičius, Darius Kurtinaitis,  Vladas Tumasonis, Domantas Jadenkus

Darius Kurtinaitis,   Orlando Madrigal, Vladas Tumasonis, Jeff Donahoo, Justas Klimavičius, Domantas Jadenkus, William Poucher

Pasaulinę olimpiadą (tiek atrankos etapus, tiek finalinį) organizuoja Organizacinis komitetas, esantis Bayloro  universitete (JAV). Finaliniai etapai vyksta vis skirtingose šalyse. Pvz., pernai – JAV, šiais metais – Kinijoje, kitais metais – Indijoje.

Kas dalyvauja? Visas pasaulis suskirstytas į regionus. Dalyvauja geriausios regionų komandos. Šiuo metu lyderiauja Rusijos, Kinijos ir Pietų Korėjos komandos. Gera mokykla yra Lenkijoje, neblogai pasirodo ir Ukrainos atstovai. Tradiciškai stiprūs yra britai, olandai, švedai ir suomiai.

Kaip vyksta varžybos? Trumpai apibūdinkite uždavinius, kuriuos studentams teko spręsti
Visos 140 komandų buvo susodintos didelėje salėje ir izoliuotos nuo išorinio pasaulio. Buvo pateikta 11 užduočių. Per 5 valandas reikėjo išspręsti kiek galima daugiau užduočių. Mes išsprendėme 7 užduotis ir užėmėme 12 vietą. Beje, komandos, užėmusios 5–11 vietas, irgi išsprendė 7 uždavinius, bet jų laikas buvo geresnis už mūsų.

Pačios užduotys buvo iš įvairiausių matematikos ir informatikos sričių. Svarbu buvo suprasti pačią užduotį, pritaikyti tinkamą (laiko ir atminties prasme) sprendimo metodą ir jį užprogramuoti. Kai kur buvo reikalinga tam tikra formalizacija ir modelio sudarymas.

Apibūdinkite šių metų komandos dalyvius. Kaip jie pasiskirstė darbą ir tarpusavyje bendravo spręsdami uždavinius?
Tam tikra prasme komandoje yra du lyderiai: Justas Klimavičius (4 k.) ir Domantas Jadenkus (3 k.). Justas labai darbštus, stengiasi nepraleisti nė vieno turnyro (labai daug turnyrų dalyvaujama iš namų). Domantas labai talentingas, yra idėjų generatorius. Abu turi savo mėgstamas (ir, žinoma, nemėgstamas) temas. Darius Kurtinaitis yra pirmakursis, todėl dažniau turi atsižvelgti į vyresniųjų nuomone. Bet jis yra principingas, todėl varžybų metu būna nepamainomas pagalbininkas ir patarėjas. Kaip pasiskirstoma? Visi skaito užduotis, pasiima sau priimtinesnes, kuria sprendimo eskizą, programuoja, klaviatūra renka programą. Sunkios užduotys aptariamos kartu.

Kaip ruošiamasi varžyboms? 
Tokius gerus rezultatus komandai pavyko pasiekti dėl nuolatinių treniruočių. Studentai dirbdavo savarankiškai, spręsdavo uždavinius ir kas antrą sekmadienį dalyvaudavo „Open Cup“ serijoje, Codeforces bei kituose turnyruose. Visų MIF'o komandų šių mokslo metų pasirodymai yra čia:

https://klevas.mif.vu.lt/~vladas/Olimpiados/2017-2018/2017-2018.htm

Ką galėtumėte patarti jaunesniems studentams, kad jie taptų būsimų varžybų dalyviais ir pasiektų gerų rezultatų?
Patarimas vienas – dalyvaukite ir dar kartą dalyvaukite įvairiose olimpiadose, turnyruose, serialuose ir t.t. Auginkite savo reitingus. Laiko ir pastangų investicijos tikrai atsipirks: studijos universitete pasidarys lengvesnės; jas pabaigus (netgi anksčiau) lengviau gausite tinkamą darbą.

Dėkoju už pokalbį.

 

Atgal