VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

03 18. Vyskupui Motiejui Valančiui atminti

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininko pavaduotojo ir jos Švietimo sekcijos pirmininko Zigmo Tamakausko dar 2009 metų gegužės mėnesį buvo pareikšta iniciatyva miesto savivaldybei įrengti atminimo lentą prie namo, kuriame 11 metų gyveno iš Varnių ištremtas blaivybės sąjūdžio Lietuvoje pradininkas, tautos švietėjas, knygnešystės organizatorius ir rašytojas vyskupas Motiejus Valančius. Po ilgokai trukusio susirašinėjimo pagaliau atminimo lenta su gražiu bareljefu buvo sukurta ir šių metų kovo 9 dieną, smarkaujant žvarbiam vėjui, atidengta.

Kalba Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ pirmininkas Alfonsas Čekauskas

Lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavęs J. E. Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius sakė: „Vyskupas ir rašytojas M.Valančius yra iškili asmenybė, jo nuopelnai dėl tautos išlikimo yra neįkainojami. Jo dėka prasidėjo blaivybės sąjūdis. Buvo uždarytos alkoholio viryklos, parduotuvės. Valančiaus blaivybės veikla persikėlė ir į gretimas valstybes: Ukrainą, Baltarusiją, Rusiją. M. Valančius rūpinosi vaikų ir suaugusių žmonių švietimu, buvo atidarytos mokyklos, jos veikė prie bažnyčių. Pats vyskupas rašė knygeles vaikams ir suaugusiems, kuriose mokė gyvenimo išminties. Šis pastatas, kuriame gyveno vyskupas Motiejus Valančius, buvo jo tremties vieta iš Žemaitijos. Laikas viską sustatė į savo vietas – šis pastatas dabar tapo atminimo įamžinimo vieta“.

Kalbėję Vilniaus universiteto Kauno Humanitarinio fakulteto humanitarinių mokslų daktarė Eglė Keturakienė, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus vadovas Viktoras Rudžianskas, Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ vadovas Alfonsas Čekauskas, Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis ir Kultūros bei Paveldo skyrių atstovai pabrėžė didelius M. Valančiaus nuopelnus blaivinant ir šviečiant tautą, jo asmenybės ir darbų kilnumą. Priminta ir jau Amžinybėn išėjusio, buvusio VU Humanitarinio fakulteto dėstytojo bei rašytojo Juozo Jasaičio kruopščiai parašyta knyga „Ganytojas“, kurią rekomenduota paskaityti.

Atminimo lentos autorius – skulptorius Alfonsas Vaura, prieš kurį laiką sukūręs Istorinės prezidentūros sodelyje Prezidento Antano Smetonos skulptūrą ir neseniai sėkmingai dalyvavęs sniego skulptūrų kūrimo konkurse Amerikoje ir Japonijoje, sakė, kad lentai parinko balto marmuro spalvą, norėdamas akcentuoti vyskupo Motiejaus Valančiaus veiklos darbų šviesą Lietuvai.

Į mus pažvelgė skulptoriaus rankomis bei širdimi sukurtas kilnus garbingojo vyskupo veidas.

Atidengiant atminimo lentą, gražiai koncertavo Tautinės kultūros centro vaikų ir jaunimo folklorinio ansamblio „Ratilėlis“ atstovai.

Praėjusį sekmadienį pastate, kuriame gyveno vyskupas Motiejus Valančius, o mūsų laikais – kardinolas Vincentas Sladkevičius, dabar įsikūrusiame miesto muziejuje, tarsi pratęsiant minėtos atminimo lentos atidengimo iškilmę, buvo paminėta M. Valančiaus gimimo 210 metų sukaktis. Minėjimą organizavo TS – LKD Kauno skyriaus Lietuvos krikščionių demokratų bendrija, kuriai vadovauja Kauno savivaldybės mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius. Po įžanginio A. Kurlavičiaus žodžio, apie vyskupo M. Valančiaus gyvenimą ir jo iškilią veiklą Bažnyčios ir Lietuvos labui - pranešimą padarė bendrijos valdybos narys, memorialinės lentos įrengimo idėjos autorius, istorijos mokytojas metodininkas Zigmas Tamakauskas, dar 1988 metais už blaivybės platinimo darbą, apdovanotas Švedijos blaivybės asociacijos medaliu.

Minėjime dalyvavęs LR Seimo narys Kazimieras Kuzminskas papasakojo apie Seimo veiklą.

Atgal