VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04 11. Už Tėvynę

Janina Vanagaitė Breivienė

Akių gydytoja

"Mes esam dulkės, dulkės dulkėtos..." Norime gyventi, džiaugtis tuo žemės kampeliu, kuriame prieš tūkstančius metų apsistojo mūsų bočiai. Norime tvarkytis savo namuose be pašalinių  "rūpesčių".

Šalyje gyvena per šimtas tautybių Lietuvos gyventojų, dauguma jų – Lietuvos piliečiai. Vieni įdomesnių - Lietuvos totoriai, čia įsikūrę nuo XIII amžiaus, nuo Vytauto laikų iš galingos Aukso Ordos. Nors nedidelė tautinė mažuma, bet išlaikiusi per amžius savo kalbą, kultūrą, papročius; turi savo šventoves. Kibinai - totorių virtuvės patiekalas ir tik jie vieni moka pagaminti ypatingai. Šie nuostabūs Lietuvos patriotai, gražūs žmonės už savo lėšas pastatė paminklą Vytautui Didžiajam.

Lietuvos rusų bendruomenė yra gausesnė. Jie laikosi savo papročių, tradicijų, turi mokyklas šventoves... Mūsų tremtiniai su meile prisimena vietinius Sibiro rusus, kurie alkanais ir šaltais metais dalinosi duonos kąsniu ir sielos šiluma.  Padėjo varguose ir grįžus į išdraskytus namus.

Visas pasaulis žavisi rusų  literatūros lobiais, meno, muzikos šedevrais. Malonu drauge švęsti mūsų ir rusų metines šventes, kurių datos dažnai nesutampa.

Mūsų broliai lenkai, su  kuriais šimtmečius turėjome bendrą Valstybę, Lietuvoje irgi turi savo bendruomenę. Mus jungia ilga istorija, bendri karaliai ir šventieji, išpuošti kryžiai pakelėse ir prie sodybų, bendri poetai, net savo vaikus krikštyjame tokiais pat vardais... Rodos viskas būtų gražu, jei ne ponas Tomaševskis (kas galėjo tokį ir į juos panašius išrinkti?), šmeižiantis lietuvius, keliantis neapykantą tarp tautų, nors dedasi esąs uolus krikščionis. Savo intrigomis daro gėdą ne tik  Lietuvos lenkų bendruomenei, bet ir didžiajai Lenkijai. Jau nuo Sąjūdžio laikų jų  politikai kvailina žmones, kalba nesąmones, skleidžia melą ir tautinę neapykantą. Kokios patamsių

 jėgos padėjo patekti į  Lietuvos Seimo koaliciją? Į svarbiausius energetikos postus? Į Europarlamentą?Argi nebėra padoresnių?.. Paskaitykite to Pono biografiją inernete – pasibaisėjau-kas mus valdo? Vilniaus brigados  nariai, kriminaliniai nusikaltėliai... Nejaugi lenkų bendruomenė ir toliau leis tęsti tokią veiklą?

Labai gerbiu lenkiškai kalbančius savo pacientus. Tai labai mandagūs, padorūs žmonės. O kai kurių  jų pavardės skamba visai lietuviškai. Iš buvusio lenkų okupuoto Turmanto krašto ateina pas mane Kiškel, Gaidel, Pupel, Vanaginski ir t.t. Suprantu jų kalbą, stengiuosi pati išmokti nors keletą žodžių. Gyvename, rodos, draugiškai. Kasmet to krašto vaikus kviečia į stovyklas Lenkijon. Tikime Mokytojų gera valia, kad jie nebus nuteikti prieš savo gimtinę.

Noriu pabrėžti, kad Lietuvoj yra vienintelė tautinė mažuma - tai karaimai, kurie nebeturi savo valstybės. Visų kitų tautų Lietuvos piliečiai turi didesnes ar mažesnes  valstybes už Lietuvos ribų, ir negali būti mažumos pas mus, o tik bendruomenės.

Kai kurie Lietuvos Seimo nariai yra, atleiskit, kaip mazgotės: nežino ar nenori žinoti Konstitucijos, pažada negalimus dalykus, pagatavi visapusiškai skurdinti savo šalį, klupčioti prieš kaimynų nerealias užgaidas... kad ir dėl kalbos...Baisus dalykas, ką jie žada padaryti. Tik dienų klausimas. Gerbiamieji Butkevičius, Kirkilas, Linkevičius sako, "jog jiems gėda, kad taip ilgai užsitęsė dvikalbystės  (šimtakalbystės) klausimas..."Gerbiamas Kubilius "jautriais" lenkų klausimais irgi visada pasisako "už", nekalbant apie gerb. ponią Loretą...

Mieli Laisvos Lietuvos Žmonės, kokius bestuburius mes renkame į aukščiausius valdžios postus? Gerbiamas Viktoras Briuselyje aiškina pasauliui, kad Lietuvoje jį persekioja dėl to, kad jis rusas, o nutyli, kad tik dėl finansinių pažeidimų.

Kažkada dvidešimt Lietuvos šviesuolių, esant karo stoviui, apsuptiems iš visų pusių kaimynų - plėšrūnų, sugebėjo atkurti mūsų šalį. Dabartiniai neišprusėliai, neskaitantys ant ko pasirašo, plepantys nesąmones, švaistantys nuskurdusiai liaudžiai tuščius pažadus, nuolaidas pašaliniams... Net pažeidžia Lietuvos Konstituciją, žadėdami negalimus  dalykus.

Daugiausiai Lietuvoje diskriminuojami... lietuviai.

Mielieji, laikas pabusti ir atsisakyti intrigantų, savanaudžių, Lietuvos griovėjų.

Telaimina Aukščiausias Lietuvą, jos žmones ir Prezidentę.

Atgal