VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

03 25. Pagerbtas Vyskupo Motiejaus Valančiaus atminimas

Milda Andriulienė

Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio ansamblio vadovė

Lietuvos Kariuomenės Vilniaus miesto Karininkų Ramovėje 2011 metų vasario 28 d. surengtas iškilmingas Vyskupo Motiejaus Valančiaus 210 – ųjų metinių paminėjimas. Čia puikioje salėje susirinko apie 60 žmonių, nemažai jaunimo. Publika atidžiai klausėsi Vyskupo jaunos giminaitės istorikės išsamaus pasakojimo apie M. Valančiaus aktyvią veiklą Lietuvos blaivinimo baruose. Jis, caro valdžios persekiojamas, nenuilstamai darbavosi, šviesdamas žmones augti dvasia, stiprėti kūnu, ryžtis nevartoti svaigalų – degtinės bei tabako.

Renginio metu

Blaivystė carinės priespaudos metais buvo tautinio išsivadavimo judėjimo dalis, nes Vysk. M. Valančius mokė tautą priešintis rusinimo ir pravoslavinimo bangai. Jis rašė daug religinio ir pasaulietinio turinio knygų lietuviškai, o kai buvo uždrausta spauda lietuviškomis raidėmis, organizavo sistemingą lietuviškų knygų spausdinimą ir gabenimą iš Prūsų (Mažosios Lietuvos). Vyskupas palaikė lietuvių kalbą parapijinėse mokyklose, vykdė lietuvišką bažnytinę politiką ir skatino visus dvasininkus tai daryti.

Po plačiai nušviesto Vysk. M. Valančiaus gyvenimo, veiklos ir jo darbų blaivystės ir lietuvybės propagavimo srityje renginyje kalbėjo lietuvių etninės kultūros draugijos pirmininkės pavaduotoja Nijolė Balčiūnienė. Ji pasakojo apie Vyskupo idėjų ir darbų tęstinumą, lietuvybės stiprinimo ir patriotizmo ugdymo darbus Vilniaus krašte dabartiniu nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu. Siūlė ypatingą dėmesį skirti jaunimo ir moksleivių ugdymui.

Paskui vyko gerai parengta meninė dalis. Vilniaus miesto Karininkų Ramovės folkloro ansamblis „Vilnelė“, vadovaujamas Laimos Purlienės, atliko žemaitiškų dainų ir šokių koncertą su Vysk. Motiejaus Valančiaus tekstų intarpais. Visiems klausytojams labai patiko. Po koncerto dar kalbėjo Laima Purlienė, paminėdama vyskupo nuveiktus darbus. Lietuvai pagražinti draugijos (LPD) pirmininko pavaduotojas Bronislovas Kiela papasakojo, kaip dirba ši draugija kartu su Vysk. M. Valančiaus sąjūdžiu ir šios organizacijos folkloro ansambliu „Giedra“, įgyvendinant M.Valančiaus taurias idėjas. Gražindami Lietuvą, savivaldybėse sodiname ąžuoliukus kartu su moksleiviais – valančiukais, mokome juos gražaus elgesio, keldami jų dvasią lietuviškomis dainomis. Paskutiniu laikotarpiu iškilmingas renginys – tai Panevėžio kraštotyros muziejuje vykęs prof. Leono Žuklio sukurto Vysk. M. Valančiaus biusto pristatymas visuomenei. Šią gražią skulptūrą pašventino Panevėžio vyskupas J. Kauneckas, kuris principingai pasisakė už blaivaus gyvenimo būdo propagavimą visur: žiniasklaidoje, savivaldybėse, mokyklose bei įstaigose. Renginys Panevėžyje ir biusto atgabenimas iš Vilniaus buvo suorganizuotas Bronislovo Kielos rūpesčiu, kuris daug dirba visos Lietuvos ir jos žmonių dvasingumo labui.

Prie meninės dalies Karininkų ramovėje prisidėjo ir vysk. M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio folkloro ansamblis „Giedra“. Šis kolektyvas gyvuoja jau dešimtį metų. Mūsų repertuare virš 100 lietuviškų dainų, žaidžiami rateliai, atliekami lietuviški folkloriniai šokiai. Kartu su Lietuvai pagražinti draugija aktyviai dalyvaujame kultūrinėje veikloje, organizuojant įvairius renginius, puoselėjant blaivų gyvenimo būdą, kad kuo gražesnė būtų mūsų Tėvynė Lietuva ir jos žmonės. Ypatingą dėmesį kreipiame į vaikus, ypač moksleivius, koncertuodami mokyklose, telkiame valančiukų būrius, kurie rengiasi būti vysk. M. Valančiaus idėjų ir jo veiklos tęsėjais dabartiniame amžiuje, kada prie alkoholio tvaiko prisidėjo ir narkotikai bei kiti kvaišalai. Renginyje dalyvavo penkiolika „Giedros“ narių tautiniais rūbais. Mes atlikome keletą dainų, iš jų pažymėtina Just. Marcinkevičiaus žodžiais atlikta „Lietuva – tai kalnai ir upeliai“, koncertavome visi kartu su žiūrovais. Ypatingai pakiliai nuskambėjo šiam renginiui tinkanti „Giedro“ ansambliui dedikuota giesmė „O, Valančiau!“. Šios dainos žodžius sukūrė poetė Bronė Staskonytė, o muziką – kompozitorius Tadas Daškevičius. Pacituosime vieną šios dainos posmą:

O vyskupe Motiejau, o Valančiau!

Pagalbos tavo šaukiame visi.

Padėki, vyskupe, malda Aukščiausiąjį

Doros, blaivumo Lietuvai prašyti.

Mes manome, kad blaivi tauta – tai laisva tauta. Trokštame ir siekiame, kad šviestų ir neužgestų tikėjimo ir blaivumo ugnelė lietuvių širdyse.

Atgal