VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 18. Pasaulio lietuvių vienybės dieną vyko tradicinės keleivių sutiktuvės Vilniaus oro uoste

Pastaraisiais metais po visą Žemės rutulį išsibarstę tautiečiai liepos 17-ąją vis aktyviau mini Pasaulio lietuvių vienybės dieną, kuriai pagrindą davė legendinis Dariaus ir Girėno skrydis per Atlantą. Tuomet ši diena Lietuvos istorijoje tapo pažymėta ne tik tragedijos, bet ir ryžto ženklu, simboliškai nutiesusi kelius tarp išeivijos ir Lietuvos. Nors liepos 17-oji ilgą laiką buvo minima tik užsienyje gyvenančių lietuvių, tokia tradicija sparčiai ryškėja ir Lietuvoje.

2009 metais pirmoji tokia šventė Lietuvoje įvyko Kirtimų kultūros centro iniciatyva. Organizatoriai kasmet šia proga kviesdavo į koncertus, paskaitas, meno parodas, tačiau originaliausias šventės akcentas – grįžtančiųjų pasitikimas Tarptautiniame Vilniaus oro uoste.  Šiemet rengiama jubiliejinė – penktoji Pasaulio lietuvių vienybės diena.

Tęsiant šią gražią tradiciją, liepos 17 dieną nuo 11 val. iš svetur grįžtantys tautiečiai pasitikti su modernios lietuviškos virtuvės vaišėmis. Keleivių atvykimo salėje nusišypsoti privertė kitokia ,,duonos ir druskos” interpretacija, tačiau bvo stengiamasi neužmiršti ir senųjų tradicijų simbolikos, kur dalijimasis duona ir druska reiškė draugystę bei ištikimybę.

Kita programos dalis visus kvietė į Užupio Respubliką. 18 val. Užupio meno inkubatoriaus galerijoje „Galera“ savo patirtimi dalinosi tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų puikiai pažįstami savo sričių profesionalai – medijų menininkas Deimantas Narkevičius ir Berlyne šiuo metu gyvenantis, daugeliui Genio pseudonimu geriau pažįstamas garso inžinierius bei didžėjus Eugenijus Konstantinovas, kurį kalbino tinklaraštininkė Daina Dubauskaitė.

Penktąją Pasaulio lietuvių vienybės dieną vainikavo vakaro koncertas po atviru dangumi. „Galeros“ kieme visi susirinkusieji galėjo mėgautis Genio ir specialiai iš Olandijos sugrįžtančio muzikos atlikėjo Brokenchord pasirodymais.

Atgal