VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

08 02. MOKOMOJI SENOVĖS BALTŲ GYVENSENOS STOVYKLA VAIKAMS IR JAUNIMUI „TAURO GUOLIS“

2014 m.

Senovės baltų atkuriamosios istorijos klubas „Sūduvos Tauras“ kviečia vaikus ir jaunimą į išskirtinio istorinio tipo stovyklą, sukurtą pagal X-XIII a., istorinę, archeologinę medžiagą. Tai vienintelė tokio tipo stovykla Lietuvoje ir pasaulyje, antrus metus kviečianti dalyvauti vaikus, jaunuolius ir visas šeimas.

Gyvenimas stovykloje tai tarsi kelionė 1000 m. atgal, į praeitį. Tai ankstyvųjų viduramžių stovykla, su senoviniu apipavidalinimu (medine gynybine tvora, sargybos bokšteliu). Tai mokymasis ne iš mokyklinių vadovėlių- tai istorinės pamokos vaikams, kurias jie išbando ant savęs. Stovykla apima laikus, kada jūrose ir sausumose viešpatavo vikingai, o mūsų ir aplinkinėse žemėse pastoviai grėsė grobikiškieji išpuoliai iš nedraugiškų kaimynų.

Šiais metais, stovykloje sukurta aplinka labai archaiška ir tikroviška. Viskas kas naudojama stovykloje tai: ( indai, įrankiai, ginklai, kiti buities apyvokos daiktai pagaminti pagal archeologinę medžiagą iš Lietuvos kapinynų, pagal X-XIII a. laikotarpį. Visi stovyklos dalyviai apsirėdę senovinius rūbus, apavą, apsiaustus, pagamintus pagal tų laikų aprangą. Stovykloje įrengtimediniai muležiniai nameliai, pašiūrės užsiėmimas ir kitokių pagalbinių pastatų. Stovyklos kiemas aptvertas ginybine siena su sargybos bokšteliu.

Stovykloje mokoma archaiškų amatų (kalvystė, puodininkystė, drabužių siuvimas, pynimas iš vytelių, kaulo- rago- gintaro apdirbimas, dailidė, maisto ruošimas ir t.t.) mokina vaikus įvairaus amato, atsižvelgiant į vaikų amžių.

Jaunuoliai įrenginėja ginybinius įtvirtinimus,  kelių užtvaras miškuose. Visi dalyviai susipažįsta su senovinės žvejybos būdais (bučiukų ir žeberklų pagalba).

Stovykloje profesionalus žirginio sporto instruktorius mokina joti žirgais. Karybos instruktoriai mokina šaudyti iš lanko ir arbaleto, svaidyti ietis, mokina kovoti artimos kovos ginklais su to laikmečio šarvuote. Tauro Guolio daluviai kas vakarą varžosi įvairiose rungtyse ir varžytuvėse.    

Kiekvieną vakarą vyksta dienos aptarimai ir įvairūs senovės, istorijos, papročių ir tradicijų tema, pokalbiai prie laužo. Kiekviena grupė ruošia švęsti išpuolusią kalendorinę ar reikšmingos istorinės datos minėjimo šventę, kurią patys ruošia (pina vainikus, krauna laužus ir vakarodami linksminsi dainuodami ir šokdami.

Taip pat vyksta įvairūs orientaciniai žygiai ir gamtos pažinimas. Stovyklos dalyviai rinka iš savo tarpo geriausius, geriausiai visas stovyklos užduotis įvykdžiusius, kurių laukia įspudingos dovanos (prizai).

Stovykla vyksta Marijampolės apskrityje, Šakių raj. Gelgaudiškio sen. Pakalniškių km. Panemunių regioninio parko teritorijoje.

Daugiau informacijos: www.suduvostauras.lt

Atgal