VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

12 12. Išverstas I. Stankevičiūtės surinktas Vilniaus apylinkių tautosakos rinkinys

Neries regioninio parko direkcija pristato išverstą Vilniaus apylinkių tautosakos rinkinį, kurį 2002-2006 m. surinko Ida Stankevičiūtė. Kitąmet regioninio parko teritorijoje taip pat planuojama rengti temines ekskursijas ir žygius, sukurtus remiantis tautosakos rinkinyje esančiais pasakojimais ir padavimais, artimiausiu metu planuojama išleisti ir grožinę knygą, skelbia Elektrėnų savivaldybė.
Neries regioninio parko direkcijos archyve bei Lietuvių tautosakos rankraštyne beveik dešimtmetį saugomas 2002-2006 m. I. Stankevičiūtės surinktas gausus ir išsamus sostinės apylinkių tautosakos rinkinys, kuriame - beveik pusantro tūkstančio autentiškų tautosakos vienetų, užrašytų Vilniaus ir Trakų rajonų bei Elektrėnų savivaldybės teritorijose.
Rinkinyje gausu lokaliosios geografijos pavadinimų, pasakojimų, legendų, padavimų ir mitologinių pasakų. Iš vietinių gyventojų lūpų išgirstuose pasakojimuose veikia ne tik žmonės, bet ir pilkapynų bei piliakalnių gyventojai, kipšiukai, laumės, žalčiai ir net Padalec - raudonas gyvačių karalius su aukso karūna, pasirodantis kartą per septynerius metus. Rinkinyje taip pat surinkta informacija apie vietos užkalbėtojus ir užkalbėjimus, gydymus ir nužiūrėjimus, senojo tikėjimo maldininkus ir tradicijos tęsėjus. Rinkinys jau daugelį metų tarnavo kaip svarbus mokslinis šaltinis akademikams, tiriantiems Vilniaus apylinkes kalbos, folkloro, etnologijos ir istorijos aspektais.
842 iš 1408 tautosakos vienetų rinkinyje buvo užrašyti originalo Lietuvos lenkų kalba. Neries regioninio parko direkcija šiemet žengė pirmąjį žingsnį rinkinio viešinimo procese. Bendradarbiaujant su Kristina Rutkovska, šie tautosakos vienetai buvo išversti į lietuvių kalbą, o vertimas - suredaguotas, pateikti kritiniai komentarai.
Visą rinkinį, užrašytą originalo kalba ir pateiktą kartu su lietuvišku vertimu, bus galima perskaityti Neries regioninio parko direkcijos internetinėje svetainėje.

Atgal