VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04 21. Atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ 2015 m. laureatas Bronislovas Mažylis

Ona Striškienė,

Panevėžio žygeivių klubo narė, Paįstrys, Panevėžio r.

Šių metų kovo 30 d. jau ketvirtą kartą Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre vyko renginys, kuriame įteiktas Seimo valdybos sprendimu įsteigtas apdovanojimas. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“ buvo apdovanoti 25 laureatai. Medalis skiriamas už darbą Valstybės labui, jos gerovei. Seimo Pirmininkė dėkojo laureatams už pilietinę brandą, už atsidavimą darbui, įkvėpimą nelikti abejingiems, skatinimą aktyviai įsitraukti į visuomeninį gyvenimą. Laureatus pasveikino Panevėžio miesto meras. Muzikinius kūrinius atliko Panevėžio muzikinio teatro styginių kvartetas, Panevėžio folkloro ansamblio „Pulkelis“ daudytininkai, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos moksleivės Aleksandra Kubiliūtė ir Justina Šimonytė.

Atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“ ir vardiniu medalio liudijimu apdovanoti laureatai – iš penkių kategorijų po penkis. Kategorijos yra: už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui, už filantropinę veiklą, ypač jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą, už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje, už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą bei už visuomeniškai aktualią publicistiką.

Laureatas Bronislovas Mažylis po medalio įteikimo su Lietuvos seimo Pirmininke ir Panevėžio miesto meru. Algimanto Stalilionio foto

Už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje kategorijoje nominacijai gauti buvo pateikta 13 kandidatūrų. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisija iš jų išrinko 5 laureatus. Vienas jų pelniusių apdovanojimą yra kraštotyrininkas, muziejininkas, tautodailininkas, Panevėžio krašto istorinės atminties puoselėtojas Bronislovas Mažylis. Plačiai galima kalbėti apie jo kraštotyrinę, publicistinę veiklą, žygeivystės kelius ir takus, apie drožėją tautodailininką-atminties puoselėtoją, muziejininką, jo visuomeninę veiklą dabar.Čia ir norisi plačiau pakalbėti.

Bronislovas Mažylis (g. 1941 m.) gimtajame Baroniškių kaime, ant aukščiausio apylinkės kalvos, liepos mėn. 6 d. organizuoja kasmetinius kaimo suėjimus. Kasmet išleidžia kaimo laikraštį „Baroniškietis“. Turi sukaupęs daug istorinės medžiagos, rengia temines parodas minint istorinius įvykius, žymių žmonių sukaktis. Jis daug dirba kraštotyros srityje. Užrašinėja senų žmonių prisiminimus, yra daug pats fotografavęs, ieško istorinių senų nuotraukų. Įamžina krašto istoriją užrašinėdamas medžiagą, rinkdamas eksponatus, pats kurdamas stogastulpis, kryžius ar kitus atminties ženklus.

Lietuvos žygeivių sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Dainius Balčiūnas teigia, kad Bronislovas Mažylis yra daugumos idėjų iniciatorius, organizuoja žygius-talkas su devizu „Nė vieno žygio – be tikslo“. Žygių metu tvarkomos 1863 metų sukilimo, knygnešių, Lietuvos savanorių ir Lietuvos partizanų atmintinos vietos.

Bronislovą Mažylį (dešinėje) sveikina prof. dr. Vykintas Vaitkevičius

Prof. dr. Vykintas Vaitkevičius apibūdindamas Bronislovo Mažylio darbus ir veiklą pabrėžia, jog įamžinti, reiškia išsaugoti atmintį, nepamiršti. Įamžinti, reiškia atrasti, paženklinti, puoselėti vietas, kuriose gimė, gyveno ir dirbo iškilios asmenybės, kurios mena istorinius įvykius, kur augo, stiprėjo ir nuožmioje laisvės kovoje buvo užgrūdinta lietuvių tauta. Sovietinės okupacijos metais Bronislovo Mažylio savarankiškai ir kartu su Panevėžio žygeivių klubu atliktus darbus sunku pervertinti. Kiekviena atrasta kultūros ir istorijos vertybė, sukurtas paminklas, stogastulpis ar skulptūra, parašytas straipsnis ir perskaityta paskaita, muziejus gimtos sodybos klėtelėje – tai žingsnelis pilietinės, sąmoningos, kuriančios ir, labai svarbu pabrėžti, istorinę atmintį branginančios visuomenės link. Po Nepriklausomybės atkūrimo pradėti darbai nenutrūko, jis iki šiol yra įkvepiančių žygių ir sutelkiančių talkų, tautos švenčių ir mokslinių tyrimų sūkuryje. Jo pavyzdys – visuomenę stiprinanti neatlygintina veikla bei kūriniai – yra įsimintinas, sektinas ir pagerbtinas.

Aš ir kai kurie kiti asmenys taip ir likome nesupratę, kodėl apdovanotųjų tarpe buvo tų, kurie medalį gavo už savo tiesioginį darbą ir pareigų vykdymą, už kurį jie gauna atlyginimą. Be to, vienas laureatas apdovanojimo metu apie šitai ir kalbėjo.

Laureatą sveikina Panevėžio žygeiviai

Apie Bronislovą Mažylį sakoma, jeigu parūpo senoji Paįstrio krašto istorija, suabejojai kokia data, pamiršai, kokie žymūs žmonės garsino mūsų kraštą, klausk jo – Broniaus Mažylio. Jis paaiškins apie visas gyvenimo sritis, visus kaimus, istorinius įvykius, žmones. Turtingas Paįstrys, turintis savo baltąjį metraštininką, kruopščiai renkantį istorinius faktus, visas praeities ir dabarties žinias. Tai neatėjo savaime jis nuo pat jaunystės brangino savo gimtąjį kraštą, domėjosi jo praeitimi ir apie gimtinės praeitį, tolimiausius laikus rankiojo žinias po kruopelytę.

Atgal