VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

08 04. Gyva istorijos atmintis stiprina Lietuvą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasitiko šiandien iš lietuvių tremties vietų Sibire sugrįžusius "Misijos Sibiras" dalyvius ir pakvietė juos pusryčių.

"Jaunimas, kuris myli Lietuvą ir brangina skaudžią jos istoriją, yra mūsų šalies stiprybė. "Misija Sibiras” yra išskirtinis jaunimo pilietinės brandos pavyzdys, telkiantis visus Lietuvos žmonės ir puoselėjantis istorinę atmintį. Kol ji gyva, tol gyvas ir mūsų pasiryžimas visomis išgalėmis ginti laisvę ir savo valstybę” - sakė Prezidentė.

Šiais metais "Misija Sibiras" ekspedicija vyko į Tomsko sritį, kurioje būta itin daug - apie 300 tremties vietų. Dalyviai susitiko su ten gyvenančiais lietuviais, tvarkė apleistas kapavietes. Šalies vadovei ekspedicijos dalyviai padovanojo pačių pasidarytą medžio skaptavimo įnagį, kuriuo naudojosi Sibire gamindami ir statydami kryžius tremtiniams atminti.

Pažymint 25-ąsias Baltijos šalių nepriklausomybės metines prie "Misijos Sibiras" šiais metais pirmą kartą prisijungė ir dalyviai iš Latvijos bei Estijos. Prezidentės teigimu, taip dar kartą pabrėžiama Baltijos šalių vienybė ir ypatingai paminimas sunkus trijų Baltijos sesių kelias į laisvę.

Lietuvių tremties vietas Sibire šiais metais aplankė jau keturiolikta "Misijos Sibiras" ekspedicija. Jos metu jaunuoliai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos pėsčiomis nuėjo daugiau nei 100 kilometrų, aplankė 10 Sibire išlikusių kapinių, kuriose palaidoti tremtiniai, pastatė 8 kryžius. Grįžę į Lietuvą ekspedicijos dalyviai savo įspūdžiais dalysis su visuomene, bus rengiamos fotografijų parodos, kuriamas dokumentinis filmas.

Per dešimt "Misija Sibiras" gyvavimo metų ekspedicijose į lietuvių tremties vietas dalyvavo 200 jaunų žmonių, sutvarkyta daugiau nei šimtas lietuviškų kapinių, surengta per tūkstantį susitikimų Lietuvos mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose.

Atgal