VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

08 23. Minint Baltijos kelio 26-ąsias metines, šalies vadovai kalba apie jo reikšmę šiandien

Minint Molotovo-Ribentropo pakto 76-sias ir Baltijos kelio 26-sias metines, Prezidentė Dalia Grybauskaitė Lietuvos žmones ragina būti solidariais ir vertinti savo laisvę, o Premjeras Algirdas Butkevičius skatina atsigręžti į kartu nueitą valstybės raidos kelią.
"Ši diena mūsų atmintyje yra labai skaudi, tačiau kartu ji teikia šviesią viltį ir ryžtą. Niekada nepamiršime, kaip prieš 76-rius metus Molotovo-Ribentropo paktu tapome niekšingų mainų objektu. Buvome ilgam pavergti, bet laisvės troškimas liko nenugalėtas, todėl šiandien didžiuojamės prieš 26-rius metus išėję į Baltijos kelią, tapusį nacionalinio išsivadavimo proveržiu. Taip pat prisimename išskirtinę mūsų disidentų drąsą - tai jie prieš 28-rius metus šią dieną prie Adomo Mickevičiaus paminklo viešai pasmerkė brutalius slaptuosius susitarimus. Minime laisvės kovų dalyvius, partizanus, tremtinius - jų auka sudėta ant laisvės aukuro įpareigoja kurti, saugoti ir stiprinti mūsų valstybės pamatus. Baltijos kelyje parodėme, kad ne tik galime būti laisvi, bet ir galime įveikti, rodos, neįveikiamus sunkumus. Todėl ir šiandien būkime laisvi ir mokėkime vertinti savo laisvę. Būkime solidarūs ir būkime vieningi", - sako Prezidentė.
Premjeras A. Butkevičius drauge su Latvijos ir Estijos Vyriausybių vadovais Lietuvoje mini Baltijos kelio 26-ąsias metines.
"Nepaisant skaudžios praeities, šiandien džiaugiuosi, kad prieš 26 metus trijų kaimyninių valstybių žmonės susikibo rankomis ir pareikalavo laisvės ir demokratijos mūsų valstybėms ir žmonėms. Po ilgų metų galime drąsiai sakyti, jog kartu mes nuėjome ilgą kelią. Šiandien mes turime kitokį Vilnių, Rygą ir Taliną - tikrus europinius miestus, modernias Europos Sąjungos sostines", - sako Vyriausybės vadovas.
1939 m. rugpjūčio 23 d. Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministras Viačeslavas Molotovas ir nacistinės Vokietijos užsienio reikalų ministras Joachimas Ribentropas pasirašė dvišalę nepuolimo sutartį. Sutarties slaptais protokolais taip pat buvo pasidalinta įtakos zonomis Vidurio ir Rytų Europoje - Maskvai teko Suomija, Estija, Latvija, Rytinė Lenkijos dalis ir Besarabijos regionas, tuo tarpu Vokietijai liko vakarinė Lenkijos dalis ir Lietuva. Po 11 dienų, jau prasidėjus Antrajam pasauliniam karui slaptieji protokolai buvo pakoreguoti - Vokietijai liko didesnė Lenkijos dalis tuo tarpu Lietuva perduoda sovietų įtakos zonai, išskyrus dalį Suvalkijos - šią teritoriją SSRS iš Vokietijos nupirko 1941 m. už daugiau nei 7 mln. dolerių.
1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-tąsias Molotovo-Ribentropo pakto metines, daugiau kaip 2 mln. Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų rankomis susikibo į gyvą grandinę, sujungusią Vilnių, Rygą ir Taliną.

Atgal