VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

11 28. Lietuva paskelbta pirmąja Taikos Respublika

Parengė Birutė Kurgonienė

2015-ieji Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Etnografinių regionų ir drauge su UNESCO – M. K. Oginskio (250-ųjų gimimo metinių minėjimo) metais. Be to, šiemet minime 140-ąsias M. K. Čiurlionio gimimo bei 80-ąsias Rericho Pakto paskelbimo metines. Šio Pakto simboliu buvo patvirtinta Taikos vėliava – raudonas žiedas, juosiantis tris raudonus skritulius baltame fone. Šis trejybės ženklas aptinkamas Meksikoje, Japonijoje, senovės Graikijoje, Kaukaze ir Vidurinėje Azijoje jau nuo neolito laikų, jį matome ir ant senojo Egipto valdovų daiktų, senovės Indijos žynių rūbų, keltų monetų, skitų ir slavų papuošalų, popiežiaus herbe, daugelio bažnyčių puošyboje bei šventuose paveiksluose. Trejybės simbolika įžvelgiama ir senovės lietuvių tautosakoje, mūsų etniniame palikime.

Kalba Tarptautinio taikos vėliavos komiteto prie JTO koordinatorė Lietuvoje dr. Auksė Narvilienė.Olgos Posaškovos nuotrauka (LRS)

Amaranto (rausvai violetinės arba rubino) spalvos trijų skritulių ženklas aiškinimas įvairiai. Daug kas jį traktuoja kaip religiją, meną ir mokslą kultūros žiede arba kaip praeitį, dabartį ir ateitį amžinybės rate. Kažkam jis simbolizuoja meilę, džiaugsmą ir grožį šviesos žiede, o kitiems jis yra Švenčiausiosios Trejybės arba pasaulio vienybės simbolis.

2015 m. rugsėjo 10 d. Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose, Vitražo galerijoje, Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei buvo įteikta Taikos vėliava ir Lietuva paskelbta Taikos Respublika. Pasak Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų Organizacijos koordinatorės Lietuvoje dr. Auksės Narvilienės, Lietuva yra pirmoji valstybė pasaulyje, kuriai suteiktas Taikos Respublikos vardas.

Tokiu būdu, buvo įvertintas Lietuvos, 2006 m. liepos 19 d. įteisinusios balandžio 15-ąją, kaip Pasaulio kultūros dieną, indėlis į Taikos kultūros sklaidą. 1935 metais būtent balandžio penkioliktąją Vašingtone dvidešimt viena Amerikos žemyno šalis ratifikavo Rericho Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos, naudojant Taikos vėliavą, karo ir taikos metu. Rericho Paktą palaikė žymūs to meto žmonės – JAV prezidentas F. D. Ruzveltas, Čekoslovakijos prezidentas T. Masarikas, Romos popiežius Pijus XI, rašytojai R. Rolanas, R. Tagorė, T. Manas, B. Šou, mokslininkas A. Einšteinas, daug kitų visuomenės veikėjų. Lietuvos užsienio reikalų ministras Stasys Lozoraitis ir žymiausi to meto Lietuvos visuomenės, mokslo ir meno veikėjai taip pat siekė ratifikuoti šį Paktą, bet nepalankios užsienio politikos sąlygos sutrukdė tai padaryti.

Taikos vėliava įnešama į A. M. Brazausko salę

Balandžio 15-tąją minėdama Kultūros dieną, keldama Taikos vėliavą valstybės mastu bei skelbdama Taikos miestus ir mokyklas, Lietuva pirmauja pasaulyje ir yra pavyzdys kitoms šalims. Prieš septynerius metus Lietuva davė impulsą Tarptautiniam judėjimui už Pasaulio kultūros dienos su Taikos vėliavos simboliu paskelbimą. Į šį judėjimą yra įsijungusios Italijos, Ispanijos, Izraelio, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Austrijos, Šveicarijos, Meksikos, Argentinos, Brazilijos, Kolumbijos, Čilės, Kubos, Uzbekistano, Ukrainos, Kazachstano, Indijos bei kitų šalių (iš viso 29) visuomenės grupės. Baltijos miestų sąjungos Kultūros komisija, išreikšdama pritarimą šiai idėjai ir patvirtindama savo globą, rekomenduoja Kultūros dienos renginių atributikoje naudoti BMS logotipą.

Taikos vėliavos palyda A. M. Brazausko salėje. Kalba tarptautinės asociacijos TAIKA PER KULTŪRĄ EUROPOJE viceprezidentė Dorotėja Frey- Burghardt (antroji iš dešinės)

Vėliavą teikė Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų Organizacijos prezidentė dr. Alisija Rodriges Fernandes (Alicia Rodriguez Fernandez). Dr. A. Rodriges yra viena žymiausių Meksikos aktorių, mūsų žiūrovams atpažįstama iš filmų „Jesenija“ bei „Ir turtuoliai verkia“. Skleisdama žymaus dailininko, mąstytojo, visuomenėsveikėjoNikolajaus Rericho idėjas ir aiškindama Taikos vėliavos simbolinę reikšmę, ji aplankė daugelį šalių, įvairioms savo veikloje Taikos filosofija besivadovaujančiomis ir programą „Mes kartu kuriame taiką“ vykdančioms organizacijoms įteikė per 3 200 Taikos vėliavų. 1997 metais už taikdarišką veiklą dr. Alisija Rodriges Fernandes buvo nominuota Nobelio Taikos premijai.

Taikos vėliavos teikimo ceremonijoje dalyvavo pagal tradiciją specialiai šiai iškilmingai progai baltais drabužiais pasipuošę Taikos vėliavos komiteto Lietuvoje nariai ir svečiai – Taikos miestų (miestelių) – Dubingių, Ylakių, Rietavo, Neringos, Klaipėdos, Birštono – ir Taikos mokyklų – Šiaulių Gegužių bei Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijų – atstovai.

Seimo Pirmininkė, padėkojusi Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie JT vadovei dr. A. Rodriges už šią gražią iniciatyvą, paragino visus mylėti savo Tėvynę, gerbti savo ir kitas tautas, kultūrų įvairovę, žmogaus teises, saugoti ir puoselėti planetos gamtą, aktyviai reikšti savo pilietinę poziciją, priimant mūsų ir mūsų vaikų ateičiai svarbius sprendimus.

Tarptautinio taikos vėliavos komiteto prie JTO prezidentė dr. Alisija Rodriges teikia Taikos vėliavą Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei

Taikos vėliava „baltosios palydos“ buvo iškilmingai palydėta į Algirdo Mykolo Brazausko salę (Seimo I rūmai), kur ji ir bus eksponuojama. Vėliau Seimo Spaudos konferencijų salėje įvyko Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Raimundo Paliuko spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys prof. Vytautas Juozapaitis, Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų prezidentė dr. Alisija Rodriges Fernandes ir Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų koordinatorė Lietuvoje dr. Auksė Narvilienė.

Dr. A. Rodriges teigimu, „Rericho paktas, susijęs su konkrečia kultūros vertybių apsauga, dėl pačios žmonijos egzistencijos šiandien išlieka viena reikšmingiausių taikaus šalių, tautų ir religijų bendradarbiavimo idėjų“. Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prezidentė maloniai kviečia visus lapkričio 28 d. 8.00 valandą vakaro vietos laiku su visomis planetos Taikos vėliavomis susijungti Pasaulio taikos meditacijai „Taikos Vėliavos suvienyti, siekiame padaryti pasaulį geresnį“ (apie renginio vietą Vilniuje bus paskelbta). Lietuva kaip pirmoji Taikos Respublika tikrai prisijungs prie šios kilnios Taikos propagavimo akcijos.

 

Atgal