VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04 04. Lietuva parems Fulbraito stipendininkus

Kovo 30 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir JAV ambasadorė Lietuvai Ana Hol (Anne Hall) pasirašė Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Jungtinių Amerikos Valstijų susitarimo memorandumą dėl akademinių mainų programos. Pagal naująjį memorandumą, Lietuva finansiškai prisidės prie Lietuvos mokslininkų ir studentų, gavusių prestižines JAV Fulbraito stipendijas, akademinio mobilumo.

smm.lt nuotr.

„Akademinių mainų sutartis tarp Lietuvos ir JAV kuria ryšius tarp žmonių, akademinių institucijų ir valstybių. Tai puiki galimybė toliau sėkmingai plėsti bendradarbiavimą“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

JAV ambasadorė Lietuvai A. Hol pabrėžė, kad memorandumas užtikrins prestižinės Fulbraito programos tęstinumą ir ilgalaikį bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir JAV akademinių bendruomenių.

Pagal naujos redakcijos susitarimo tarp Lietuvos ir JAV memorandumą, Lietuva kasmet rems iki 10 naujų Fulbraito programos dalyvių, padengdama jų kelionių į studijų ar mokslinių stažuočių vietą ir atgal išlaidas. Lietuva ir JAV glaudžiau bendradarbiaus atrenkant Lietuvos mokslininkus ir studentus Fulbraito stipendijoms.

Memorandume numatyta keistis informacija apie valstybių mokslo ir studijų institucijų dalyvavimą Fulbraito programoje siekiant nustatyti aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų veiklos prioritetus, tirti papildomų akademinių mainų poreikį, skatinti mokslo ir studijų institucijas sudaryti palankias sąlygas Fulbraito programos įgyvendinimui Lietuvoje.

Prestižinė JAV Fulbraito akademinių mainų programa remia užsienio studentų ir mokslininkų studijas bei tyrimus JAV. Kasmet suteikiama apie 8 000 stipendijų, programoje dalyvauja 155 šalys.

JAV Fulbraito akademinių mainų programa Lietuvoje veikia jau 25 metus. Nuo 1992 m.  JAV Vyriausybės stipendijos skirtos 199 Lietuvos piliečiams – 103 mokslininkams ir dėstytojams bei 96 studentams – vykusiems į JAV, taip pat 204 amerikiečiams – 124 mokslininkams ir 80 studentų – vykusiems į Lietuvą.

Lietuvos ir JAV memorandumo dėl Fulbraito programos atnaujinimas prisidės įgyvendinant Vyriausybės programą, kurioje numatyta plėsti ir intensyvinti strateginį bendradarbiavimą su JAV mokslinių tyrimų srityje, didinti mokslininko karjeros patrauklumą, talentų pritraukimą, skatinti mokslo tarptautiškumą.

Atgal