VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04 08. Priklausomybes įveikti galima, sako prezidentė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi priklausomų asmenų bendruomenėje „Aš esu“, kur susitiko su jos nariais, Vilniaus priklausomybių ligų centro atstovais, psichologais ir socialiniais darbuotojais. Susitikime aptarta, kokių priemonių reikėtų imtis, kad gydymas nuo priklausomybių siekiantiems išsivaduoti žmonėms taptų dar efektyvesnis ir prieinamesnis, o gydytis ateitų vis daugiau žmonių.

Nuo priklausomybių šiuo metu gydosi daugiau nei 50 000 šalies gyventojų, tačiau spėjama, kad žmonių, kuriems reikia pagalbos vaduojantis iš priklausomybių, yra tris kartus daugiau. Priklausomybės ir jų sukeltos socialinės bei ekonominės pasekmės paliečia daugiau nei pusę milijono Lietuvos gyventojų, tačiau valstybės mastu nėra sukurta jokio darniai veikiančio kompleksinės pagalbos modelio, galinčio efektyviai kovoti su šia problema.

„Prieinamumo mažinimas – tik viena iš priemonių riboti ar mažinti alkoholio vartojimą, tai yra darbas tik su pasekmėmis, ne su priežastimis. Todėl visi pasiūlymai, kurie dabar eina, turi būti sveriami, pasverti, juos net ir priėmus būtinai reikės stebėti, daryti išvadas, kaip jie veikia, kad nebūtų šalutinių pasekmių didinant kontrabandą, šešėlinę ekonomiką, ir kitus nelabai gerus rezultatus turėtumėme riboti“, – sakė prezidentė.

Susitikime pažymėta, kad pavienės priemonės ir bandymai kovoti su priklausomybėmis dažniausiai nėra efektyvūs ir neatneša ilgalaikio rezultato. Gydymo įstaigų šalyje netrūksta, tačiau jos nepadeda gydymą baigusiam žmogui sugrįžti į visuomenę ar įsidarbinti.

Nemažiau svarbi kovoje su priklausomybėmis yra ir prevencija. Besaikis alkoholio vartojimas, anot šalies vadovės, – milžiniška Lietuvos problema, todėl būtina visomis įmanomomis priemonėmis mažinti alkoholio prieinamumą.

Pasak Prezidentės, žmonės, kenčiantys nuo priklausomybių yra pagydomi ir jiems galima padėti, tačiau tai reikia daryti visiems kartu – savivaldybėms, nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms. Tik vientisas kompleksas priemonių gali tapti efektyvia priemone besigydančiajam, o toks pagalbos modelis būtinas kiekvienai savivaldybei.

Pagalba kovoje su priklausomybėmis yra vienas iš Prezidentės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ tikslų. Kampanijos sutelkta specialistų ir ekspertų grupė padeda parengti konkrečiai savivaldybei pritaikytą kovos su priklausomybėmis modelį, dalijasi gerąja patirtimi. Tokie modeliai jau sukurti Ukmergėje, Varėnoje, Elektrėnuose.

Atgal