VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09.06. Lenkų ir lietuvių koncertas išlydint vasarą

Rugsėjo 19 d. Vilniaus lenkų kultūros namuose organizuojamas atsisveikinimo su vasara lenkų ir lietuvių koncertas "Bye, Bye, Summer", kuriame gros grupė iš Lenkijos "Sutari" ir "Sen Svaja" iš Lietuvos. 

Šis projektas yra Lenkijos instituto ir Lenkų kultūros namų bendradarbiavimo tęsinys. 2016 m. vyko pirmas vasarą išlydintis koncertas, kurio metu pasirodė lietuvių ir lenkų grupės: "Garbanotas bosistas", "Will'n'ska", Robas B. Koltonas (Rob B. Colton) bei "Kite Art". Koncertas susilaukė didžiulio publikos susidomėjimo. Šiemet organizatoriai kviečia į dviejų populiariausių Lenkijoje ir Lietuvoje folk grupių koncertą.
"Sutari" sudaro trys atlikėjos Basia Songina (Basia Songin), Kasia Kapela ir Zosia Zembrzuska, kurių kūryba balansuoja tarp muzikos ir teatro. Grupė debiutavo 2012 m. Lenkijos radijo organizuojamame folk festivalyje, kuriame pelnė žiuri II apdovanojimą bei Publikos apdovanojimą. Vėliau buvo paskelbta įdomiausiu 2012 m. naujuoju ansambliu. Grupė daugelį kartų koncertavo tarptautinei publikai, o šiais metais kūrybą pristatė ir Lietuvoje - Klaipėdoje vykusiame Tarptautiniame teatro festivalyje "TheAtrium". Atlikėjos savo kūryboje naudojasi liaudies dainomis, tad koncerte išgirsime apie meilės atspalvius, ilgesį, baimę, kovą už orumą ir nepriklausomybės paieškas.
"Sen Svaja" - taip pat moterų trio. Grupę dar 2010 m. įkūrė Dorotė, Živilė ir Agota. 2015 m. rugpjūtį grupė išleido savo debiutinį albumą "Laumių lopšinė", sulaukusį didžiulio populiarumo tarp Lietuvos klausytojų. Merginos liaudies melodijas ir sutartines praturtina rytų, slaviškais ir akustinio džiazo elementais. Kuriamos muzikos žanrai varijuoja nuo eksperimentinio neofolkloro iki meditacinio atspalvio muzikos. Atlikėjos nebijo eksperimentuoti ir drąsiai žengia teatrališkuoju keliu parodant skirtingų tautų liaudies motyvus.

Atgal