VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07.07.Didysis pasaulio zanavykų susibūrimas Šakiuose

Antanas Andrijonas

Praėjęs šių metų birželis Šakių krašto žmonėms ilgai išliks atmintyje ne tik neįprastai dideliais karščiais, dėl stichinės sausros birželio 18 d. pasibaigusių ekstremalios situacijos rajone paskelbimu. Birželį Šakiai šventė didįjį pasaulio zanavykų susibūrimą „Apkabink savo kraštą“, o šnekėdamiesi kraštiečiai šypsojosi ir sakė – „sugrįžkiva ir apsikabykiva“. Ir tūkstančiais grįžo į Šakius, kad apsikabintų.

Į šią šventę, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, kraštiečius iš viso pasaulio pakvietė Šakių kultūros centras (direktorius Raimondas Januševičius). Keturių dienų programa kvietė susitikti ir pabendrauti, susikibti už rankų, pasidžiaugti savo unikalia zanavykiška šnekta, tautinio kostiumo grožiu, pasimatyti su artimais žmonėmis, nepamiršti lietuviškų šaknų.

Šventė prasidėjo birželio 21 d. Zanavykų muziejuje (direktorė Rima Vasaitienė) Zyplių dvare, kur buvo minimas šio muziejaus 90-metis.

Birželio 22 d. Sintautų sen. Pikžirnių kaime atidengtas paminklas signatarui Jonui Vailokaičiui, „Žiburio“ gimnazijos aktų salėje Šakiuose vyko šventės atidarymas ir diskusija „Mano kraštas šimtmečio kelyje“, kurią moderavo etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, diskutavo ekonomistas Gitanas Nausėda, istorikas Algimantas Kasparavičius, Šakių meras Edgaras Pilypaitis.

Vakare Juozo Lingio parke vyko festivalis „Šokių kovos“ (vedė aktorius Zigmantas Baranauskas), prisiminimų vakaras „Prie gimtinės slenksčio“ (vedėjas Paulius Ambrazevičius), kuriame pagerbta 20 iškilių zanavykų, prisidėjusių prie Zanavykijos puoselėjimo – jiems dovanotos dainos, rožių žiedai. Artėjant vidurnakčiui ant Šakių ežero vyko tarptautinis cirko projektas „4 stichijos“.

Birželio 23 d. rytas prasidėjo INTERREG tarptautiniu sveikatingumo skatinimo projektu „Šakiai – sveikatos miestas“ (Lietuva–Lenkija), miestą užtvindė sporto, pramogų, vaikų veiklos renginiai, ekskursijos, mugė. J. Lingio parke atsivėrė vaikų erdvė su edukacijos, aktyvios veiklos, šėlionių programa. Šakių darželio-mokyklos „Berželis“ grupė parodė spektaklį „Kačiukai“, vaikai susitiko su linksmaisiais piratais. Prie Jaunimo kūrybos ir sporto centro vyko sporto treniruotės, varžybos – futbolo ir štangos spaudimo pirmenybės, norintys žaidė lauko tenisą, irklentėmis plaukiojo Šakių ežere. Prasidėjo ekskursijos po Šakių krašto dvarus, į „Varpo“ mokyklos stadioną pakvietė amatų ir sveikuoliškų produktų mugės dalyviai. Vyko susitikimai „Aplankyk savo mokyklos suolą“. Popietę šventės dalyviai susitiko prie Šakių rajono savivaldybės, kur atidengė kraštiečio skulptoriaus Mindaugo Šnipo sukurtą paminklą nepriklausomybės akto signatarams iš Šakių krašto – Saliamonui Banaičiui (1866–1933), Justinui Staugaičiui (1866–1943), Jonui Vailokaičiui (1886–1944). Pavakarę miesto gatvėmis ir paežere nusidriekė šventinė eisena į „Varpo“ mokyklos stadioną, kur vyko Šakių rajono meno mėgėjų kolektyvų palydėtuvės į 2018 metų dainų šventę „Vardan tos…“, koncertavo 36 į dainų šventę išvykstantys rajono meno kolektyvai, kuriuos sudarė 711 narių. 19 val. 50 min. mokyklos stadione įvyko pasaulio zanavykų šventės dalyvių rankų susikabinimas – „Sugrįžkiva ir susikabykiva“. Tuoj po šios iškilmingos akcijos prasidėjo grupės „El Fuego“, Monikos Pundziūtės, Džordanos Butkutės koncertai, paskelbė šventinio apyrankių žaidimo 3 pagrindinius prizininkus. Vidurnaktį Šakius nušvietė šventinis fejerverkas.

Birželio 24 d. jau nuo ankstaus ryto pasaulio zanavykų susibūrimą vainikavo Joninių šventė. Auštant, 5 val. ryto mažojoje Gelgaudiškio laivų prieplaukoje prie Nemuno žmonės rinkosi pasitikti saulę, panemunės pievose skynėsi gėles, iš žolynų būrė, pynė vainikus, juos plukdė upe. Vakare, kitame Šakių rajono pakraštyje prie Nemuno, Sudarge, vyko tradicinė Joninių šventė, pasirodė Rociškių kaimiškosios seniūnijos Bajorų kultūros centro lėlių teatras „ČIZ“, vyko Šakių rajono teatro ir folkloro kolektyvų palydėtuvės į 2018 metų dainų šventę „Vardan tos…“, koncertavo Rytis Cicinas ir šokių grupė „Rokada“.

Tą pačią dieną pietiniame Šakių rajono pakraštyje, Barzdų seniūnijoje, buvo minimos šio miestelio įkūrimo 330-osios metinės, vyko bendruomenės 15 metų minėjimo šventė, bažnyčios šventoriuje atidengtas paminklinis akmuo krašto savanoriams (skulptorius Vidas Cikana).

Renginiui šakiečiai kruopščiai ruošėsi

Nors didysis pasaulio zanavykų susibūrimas „Apkabink savo kraštą“ prasidėjo ketvirtadienį, tačiau dar pirmadienį pagrindinių grandiozinių renginių vietose kilo parengiamųjų darbų pastoliai – „Varpo“ mokyklos stadione, Šakių ežero saloje statė scenas, pakylas žiūrovams. Po šių montažo darbų atvažiavo vilkikai su apšvietimo įranga ir garso aparatūra, lazerine technika. Scena mokyklos stadione buvo viena iš dviejų didžiausių Pabaltijyje – tokią dar pastatė Rygoje Joninių šventei: jos plotis 22 m, gylis – 14 m, aukštis – 13 metrų.

Pagrindiniai šventės organizatoriai iš Šakių kultūros centro stengėsi apsieiti minimaliais ištekliais – net vilkikai krovinius vežė labdaros pagrindais, remdami šventę. Renginio svarbą suprato rajono verslininkai, noriai jį rėmė. Šakių kultūros centras apie save subūrė per 30 renginio rėmėjų, per 15 šventinio žaidimo prizų steigėjų, 15 renginio partnerių, ne vieną dešimtį savanorių. Šventei organizatoriai pagamino apyrankes, kurios kainavo po 5 eurus. Jos atstojo bilietus į mokamus renginius, o jų savininkai dalyvavo organizuotoje loterijoje. Šios apyrankės tapo šventės talismanais.

Šakių kultūros centro direktorius R. Januševičius sakė, kad šventės idėja brendo beveik trejus metus, o aktyviai dirbta ir ruoštasi beveik 10 mėnesių. Renginio sąmata gali siekti apie 60 tūkst. eurų.

Darbų prieš renginį buvo daug, kelias paras prieš renginį R. Januševičius beveik nemiegojo. Tačiau juokavo ir atviravo, – jei bus prastai ir organizmas neatlaikys, „ligoninės palata su lašine jau užsakyta“. Tačiau ligoninės palatos neprireikė: „Kai koncerto metu atsistojau ant dviejų metrų aukščio scenos įteikti pagrindinių prizų ir pamačiau, kiek susirinko žmonių, tikrąja žodžio prasme – netekau žado. Galiu drąsiai sakyti – mums pavyko! Visi drauge sukūrėme tokį renginį, kurio, manau, niekad nepamiršime“, – sakė direktorius. Ir šventės svečiai kalbėjo, kad šis renginys Šakiuose – istorinis, apie jį ilgai bus kalbama ir rašoma.

Kulminacinė pasaulio zanavykų susibūrimo „Apkabink savo kraštą“ scena – „Sugrįžkiva ir apsikabinkiva“ 

Prie skulptūrinės kompozicijos „Simboliai laike“ (skulptorius Kęstutis Dovydaitis) Šakių savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis su šventės svečiais 

Prie Vilniaus zanavykų bendrijos vėliavos (iš kairės): filologijos mokslų dr. Arvydas Vidžiūnas su žmona, renginių vedėja Irena Plaušinaitytė, Šakių savivaldybės tarybos narys Juozas Puodžiukaitis, Vilniaus zanavykė Gražina Flikaitienė

Joninių 5 val. ryto Gelgaudiškio panemunėse 

Atminimo akmuo Barzdų krašto savanoriams (iš kairės): Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, paminklo autorius skulptorius Vidas Cikana, LR Seimo narys Juozas Olekas

Šakių kultūros centro direktorius R. Januševičius – plataus kultūrinio užmojo ir iniciatyvos žmogus. Jis ne tik Šakių kultūros centro direktorius, bet su žmona Itana dar vadovauja Šakių cirko mokyklai. Pasiruošimo pasaulio zanavykų susibūrimo „Apkabink savo kraštą“ įkarštyje, birželio pradžioje, Šakių cirko mokykla dalyvavo Kijevo tarptautiniame cirko meno festivalyje „Auksinis kaštonas“. Sugrįžo apdovanoti: oro akrobatės Augustė Ižganaitytė ir Agnė Palubinskaitė už pasirodymą „Trapecija“ 14–17 metų amžiaus grupėje įvertintos bronzine kaštono statulėle (3-ioji prizinė vieta). O festivalyje dalyvavo 180 cirko artistų iš įvairių pasaulio šalių – JAV, Kinijos, Italijos, Ispanijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Čekijos, Latvijos, Šveicarijos, Izraelio, Ukrainos. Vienu iš 12 pasaulio šalių susirinkusių teisėjų buvo R. Januševičius.

Paskaičiuota, kad pasaulio zanavykų susibūrimas „Apkabink savo kraštą“ vien į „Varpo“ mokyklos stadioną sukvietė apie 8 tūkst. žmonių, o eisenoje miesto gatvėmis dalyvavo apie 1000 šventės dalyvių.

Suvažiavo zanavykai iš kitų miestų

Šventėje aktyviai dalyvavo kituose Lietuvos miestuose veikiančios zanavykų bendrijos – Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos. Jie pasirūpino, kad Vailokaitynėje prie Sintautų, kur šventės 2-ąją dieną buvo atidengtas paminklas signatarui Jonui Vailokaičiui (skulptorius kraštietis Kęstutis Dovydaitis) ant aukšto stiebo visad plevėsuotų Lietuvos trispalvė. Į paminklo atidengimo ceremoniją atskubėjo Vilniaus zanavykų bendrijos pirmininkas Kęstutis Vaičiūnas, valdybos nariai Gražina Flikaitienė, Jonas Endriukaitis, Irena Plaušinaitytė, Kauno zanavykų bendrijos pirmininkė Regina Motienė, prof. Arimantas Dumčius su žmona Elona, panevėžietis Vincentas Aleknavičius.

Į paminklo signatarams S. Banaičiui, J. Staugaičiui, J. Vailokaičiui atidengimo ceremoniją prie Šakių rajono savivaldybės atvyko Vilniaus zanavykų bendrijos valdybos narys, filologijos mokslų daktaras Arvydas Vidžiūnas, kuris dalyvavo ir kituose šventės renginiuose, o vakare susitiko su dabartinės „Žiburio“ gimnazijos auklėtiniais, bendraklasiais, su kuriais Šakiuose baigė vidurinę mokyklą.

Paminklo signatarams prie Šakių rajono savivaldybės atidengimo metu Vilniaus zanavykai pirmą kartą stovėjo su savo bendrijos vėliava, su ja dalyvavo šventinėje eisenoje miesto gatvėmis ir paežere, pasirodė renginiuose „Varpo“ mokyklos stadione.

Barzdų seniūnija pagerbė nepriklausomybės kovų savanorius

Paskutinę pasaulio zanavykų susibūrimo „Apkabink savo kraštą“ dieną, per Jonines, Barzdų miestelis minėjo 330 metų jubiliejų, o šios seniūnijos bendruomenė – 15 metų sukaktį. Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčioje vyko šv. Jono atlaidai, po pamaldų bažnyčios šventoriuje buvo atidengtas atminimo akmuo (skulptorius Vidas Cikana) šio krašto savanoriams atminti. Iš Barzdų krašto į nepriklausomybės kovas 1919 metais išėjo šie savanoriai: Salemonas Aleksaitis, Antanas Balsys, Justinas Brazaitis, Jonas Gudaitis, Pranas Gudaitis, Vincas Juodišius, Salemonas Kaušius, Pranas Kemežas, Povilas Kreivaitis, Antanas Kriaučiūnas, Jurgis Kudirka, Vincas Kudirka, Antanas Laimantavičius, Jonas Mačiulaitis, Justinas Matulaitis, Jonas Meištas, Baltrus Pociejus, Jonas Puskunigis, Vincas Puskunigis, Juozas Staneika, Vincas Staneika, Antanas Spangelevičius, Jonas Vaičaitis, Antanas Urbanavičius, Pijus Zavadskas, Simonas Ramanauskas, Justinas Gerulaitis. Jų pavardės iškaltos atminimo akmenyje.

Paminklo atidengimo ceremonijoje kalbėjo Seimo narys Juozas Olekas, skulptorius Vidas Cikana, Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, žurnalistas Antanas Andrijonas.

Jubiliejinę šventės programą tęsė Barzdų laisvalaikio salės meno kolektyvai, Vilkaviškio rajono Alksnėnų kaimo bendruomenės kapela „Alksnė“, Marijampolės kultūros centro kolektyvas „Jovarai“, lietuviško roko grupė „Kontaktas“ iš Pilviškių, grupė „Miledi“.

Atgal