VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

Nuo tautosakos - link Dzūkijos istorinio paveldo saugojimo, jaunimo dvasingumo ugdymo

Danutė Šalaševičienė, Silvija Cegialienė

Alytaus „Volungės“ pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytojos

Lapkričio 18 dieną Alytaus „Volungės“ pagrindinė mokykla aidėjo nuo šurmulio. Čia vyko penktų klasių tautosakinė popietė „Pasakų pasaulyje“. Organizatorės - mokytojos lituanistės Danutė Šalaševičienė, Silvija Cegialienė, Vaida Gudaitienė.

Šis mėnuo mūsų mokykloje jau tradiciškai vadinamas etnografiniu, nes organizuojama įvairių renginių, skirtų tautosakai, kraštotyrai, vyksta ekskursijos mokyklos etnografiniame muziejuje, kuriam vadovauja lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Danutė Šalaševičienė. Čia dažnai lankosi ne tik mūsų mokyklos mokiniai.

Tėvynės pažinimo draugijos Alytaus skyriaus steigiamojo susirinkimo nariai. Centre stovi ilgametis „Gimtinės“ laikraščio redaktorius bei Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkas K.Račkauskas

Renginyje sulaukėme nemažai svečių: iš Vilniaus atvyko Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkas, buvęs ilgametis laikraščio „Gimtinė“ redaktorius Kazys Račkauskas, dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Elvyra Aleknavičienė, kitų bendrojo lavinimo mokyklų vadovų ir mokytojų atstovai.

Verpimo ratelis, senas krėslas, uždengtas skara, medinė tvorelė - šie praeitį menantys daiktai padėjo nusikelti į tuos laikus, kai mūsų senolės sekdavo pasakas savo vaikams ir anūkams.

Popietės pradžioje visus nuotaikingai pasveikino pradinukai, pasidabinę pasakų personažais Juos ruošė pradinių klasių mokytoja metodininkė Rūta Pavasarienė. Gražia dzūkiška šneka renginį papuošė viešnia -alytiškiams gerai pažįstama „Dzūkiškų pasakaičių“ knygelės kūrėja Svetlana Žadeikienė. Išgirdome linksmą eiliuotą istoriją iš naujai rengiamos autorės knygelės.

Kad pasakų pasaulis perkelia mus į fantastinį pasaulį, kad jose kalba ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, kad jose sukaupta ilgaamžė mūsų protėvių patirtis ir išmintis,- apie tai išgirdome ne tik iš popietės vedėjų. Patarimai, kaip elgtis su draugais, o kaip su priešais, kaip saugoti tikrąsias vertybes, atsispindėjo ir penktokų parengtose lietuvių liaudies pasakų inscenizacijose. Gausiausias atlikėjų būrys vos tilpo scenoje. Tai 5a klasė (auklėtoja Gražina Pangonienė), vaidinusi pasaką „Trylika mėnesių“. 5b klasės komanda (auklėtoja Rita Stonytė) suvaidino šmaikščią pasakaitę „Strazdas ir lapė“, kuri pamokė, kad gudrumu galima net lapę apgauti. O kaip gali pagelbėti laumės, sužinojome iš 5c klasės pasakos „Storalūpė, ilganosė, kreivakojė“ (auklėtoja Birutė Serbentienė).Visos klasės pasirodė išradingai, tad ir komisija, kuriai vadovavo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rūta Daniškevičienė, visų inscenizacijas įvertino aukščiausiais balais.

Koks gi renginys be sirgalių pagalbos? Savo komandas jie palaikė ne tik plojimais, bet ir skambiais šūkiais, gausybe plakatų, balionų. Anglų kalbos mokytojo Eimanto Keršulio vadovaujami sirgaliai padainavo dainą „Du gaideliai“, įsijausdami į šios dainos personažus.

Penktokai ne tik vaidino pasakas. Kapitonai sėkmingai įveikė ir kitą užduotį: panaudodami muziejaus eksponatus - ližę, vyžas ir lazdą - per keletą minučių sukūrė ir pasekė pasakas.

Renginio metu veikė ir pasakų knygų paroda, kurią paruošė bibliotekininkės Roma Apanavičienė ir Irena Šimkienė. Besirenkančiųjų į salę dėmesį patraukė penktokų piešinių paroda „Piešiu pasaką“.

Baigdama popietę ir įteikdama padėkos raštus bei dovanėles pavaduotoja Rūta Daniškevičienė pasidžiaugė penktokais, pabrėždama, kad pralaimėjusių tikrai nėra - visos klasės pasirodė esančios išradingos ir kūrybingos. Ir jei mokiniai išėjo pasisėmę gerumo, supratę, kad būtina puoselėti protėvių palikimą - manome, kad popietės tikslas pasiektas.

Po renginio mokyklos muziejuje susibūrė „Volungės“ pagrindinės mokyklos direktorius Leonas Gailius, pavaduotojos Bronislava Stalauskienė ir Rūta Daniškevičienė bei Tėvynės pažinimo draugijos nariai. Norėdami įrodyti, kad tautinis ugdymas vyksta ne žodžiais, o darbais, įkūrė šios draugijos Alytaus skyrių, sudarytą iš septynių narių, patvirtino veiklos programą „Savanorių akiratyje - dzūkų paveldas“. Tėvynės pažinimo draugijos Alytaus skyriaus įsteigimo iniciatorė - Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Elvyra Aleknavičienė pasidžiaugė „Volungės“ ir Šaltinių pagrindinių mokyklų bei „Sakalėlio“ pradinės mokyklos gražiais darbais, mūsų tautos papročių puoselėjimu, organizuojamomis įdomiomis vakaronėmis bei viktorinomis. Susirinkime aptarta bei pasiskirstyta organizacine ir švietėjiška veikla, išrinkta skyriaus vadovybė. Pirmininke - „Volungės“ pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Danutė Šalaševičienė, pavaduotoju - „Dzūkijos“ pagrindinės mokyklos istorijos mokytojas metodininkas Eugenijus Guntulionis. Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkas Kazys Račkauskas pasidžiaugė Alytaus mokytojų iniciatyva, tautiniu sąmoningumu. Svečias pristatė knygą „Paparčių mokytojų likimai“ ir paragino, kad būtų rašomos mokyklų istorijos. Mes, alytiškiai, galime pasidžiaugti, kad jau turime išsamų leidinį apie Alytaus švietimo raidą nuo ištakų iki šių dienų. Tai rašytojos Elvyros Biliūtės - Aleknavičienės knyga „Alytaus švietimo arimuose“, kuri ir buvo padovanota svečiui iš Vilniaus.

Manome, kad Tėvynės pažinimo draugijos Alytaus skyrius plės istorinio paveldo žinias ir tautinį tapatumą, žadins jaunimo dvasingumą, puoselės patriotines nuostatas.

Atgal