VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

12 06. Sostinėje susitiko kraštiečiai

Gražina Dunauskienė

Radviliškio viešosios bibliotekos redaktorė

Gruodžio 2 dieną sostinėje, Rašytojų sąjungos klube, įvyko radviliškėnų sambūris. Į šį tradicinį renginį susirinko Vilniuje gyvenančių radviliškėnų bendrijos nariai, atvyko Radviliškio rajono delegacija, vadovaujama mero Antano Čepononio, Kauno radviliškiečių bendrijos atstovai.

Renginio vedėjai – Rašytojų klubo direktorė Janina Rutkauskienė ir Radviliškio rajono mero pavaduotojas Kazimieras Augulis – pasveikino gausiai susibūrusius kraštiečius, pasidžiaugė, kad jie įvairiose sferose taip gražiai garsina savo gimtinę. Tylos minutė paskirta tiems, kurie iškeliavo amžinybėn.

Renginio vedėjai – Rašytojų klubo direktorė Janina Rutkauskienė ir Radviliškio rajono mero pavaduotojas Kazimieras Augulis. Lauros Bagučanskytės nuotraukos

Rajono meras Antanas Čepononis pristatė šiandieninį Radviliškį, pasidalijo mintimis apie jo perspektyvą. Savotiška to iliustracija buvo susirinkusiesiems parodyta vaizdo juosta apie rajoną.

Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė apžvelgė Radviliškio literatūrinę panoramą, savos bibliotekos išleistas knygas ir kitus leidinius.

Bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Daiva Paulauskienė pristatė bibliotekos parengtą ir ką tik leidyklos „Knygų kelias“ išleistą leidinį „Laiko žingsniai. Jono Linkevičiaus kūrybos bibliografinė rodyklė“. Kaip sakė „Versmės“ leidyklos vadovas Petras Jonušas, tai dovana šiam pavydėtino darbštumo ir entuziazmo, tiek daug šalies literatūrai, visam kraštui nusipelniusiam žmogui, kilusiam iš Radviliškio rajono.

Akademikas Antanas Buračas ir etnologė Nijolė Marcinkevičienė palankiais vertinimais sutiko dar vieną naują knygą – Aleksandro Šidlausko „Balys Buračas. Lietuvos kaimo keliais. Gyvenimo ir kūrybos apybraiža“. Kraštiečio apie iškilų kraštietį parašytos knygos leidėja – irgi Radviliškio viešoji biblioteka.

Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė apžvelgė Radviliškio literatūrinę panoramą

Pagarbos žodį gimtajam kraštui, darbštiems jo žmonėms, pasiryžimą prireikus padėti Kaune gyvenančių kraštiečių vardu tarė jų bendrijos valdybos narė Elena Cemnolonskienė.

Kino režisierius Aleksandras Digimas, kilęs iš Radviliškio krašto, pristatė ir gimtajam rajonui padovanojo savo sukurtą naują dokumentinę juostą „...Kai kaime žaliukai dainavo“.

Kraštiečiai turėjo galimybę sužinoti apie Radviliškio kultūros centro kitais metais numatomą programą, skirtą šio miesto 445 metų sukakčiai. Su ja supažindino centro direktorius Romualdas Juzukonis ir paprašė ją papildyti savais pasiūlymais, iniciatyvomis. Rajono meras visus kraštiečius pakvietė atvykti į būsimas Radviliškio iškilmes.

Popietėje pasveikinti aktyviausi kraštiečiai. Nuoširdžiai padėkota Jonui Linkevičiui. Antanas Čepononis jam įteikė mero Padėkos ženklą. Taip pat padėkota Aleksandrui Šidlauskui, Romualdui Budriui, visai Vilniaus radviliškėnų bendrijos valdybai. Gražiai pagerbti profesorius Mečislovas Jučas, Romualdas Alekna, Jonas Varnas ir kiti, šiais metais šventę savo jubiliejus. Visiems popietės dalyviams įteikta naujas Viešosios bibliotekos žurnalo „Radviliškio kraštas“ numeris, radviliškietiškų suvenyrų.

Apie naujai išleistą knygą „Balys Buračas. Lietuvos kaimo keliais. Gyvenimo ir kūrybos apybraiža“ kalbėjo autorius Aleksandras Šidlauskas

Sambūriui išskirtinio šventiškumo ir šilumos suteikė kraštiečio Operos ir baleto teatro solisto Nacionalinės premijos laureato Vytauto Juozapaičio atlikti kūriniai. Klausytojai nuoširdžiai sutiko ir radviliškiečio solisto Romualdo Juzukonio atliktas dainas.

Tąkart neskubėta skirstytis. Prie radviliškietiškų vaišių dar ilgai skambėjo prisiminimai, eilės, pasakojimai, mintys apie naujus susitikimus, norą padėti Radviliškio šventėse ir kasdienybėje. Taip jauku ir jaudinančiai gera būna tik susitikus saviškiams – tos pačios žemės išaugintiems vaikams. Sambūris paliudijo, kad radviliškiečiai savo širdyse ištikimai tebesaugo meilę gimtinei, jos trauką.

Atgal