VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

06 08. Lietuvos Garbės konsulai rinksis į suvažiavimą

Daina Matuzienė

Ateinančią savaitę, birželio 11-13 dienomis, Lietuvoje rengiamas penktasis Garbės konsulų suvažiavimas, kuriame dalyvaus beveik 100 konsulų iš daugiau kaip 50 valstybių.

 Pirmoji suvažiavimo diena numatyta Taujėnuose, Ukmergės rajone. Ji bus skirta Lietuvos ekonomikos plėtros klausimams aptarti.

 Garbės konsulams bus pristatyti Lietuvos transporto ir komunikacijos sektorių laimėjimai ir svarbiausi planai, energetinio saugumo strategija ir pagrindiniai darbai šioje srityje - suskystintų gamtinių dujų terminalo ir naujosios atominės elektrinės statybos projektai.

 Numatoma aptarti pagrindines šalies ekonominio vystymosi tendencijas bei laukiančius iššūkius.

 Vilniuje birželio 12-ąją garbės konsulai susitiks su Prezidente Dalia Grybauskaite. Prezidentūroje rengiamoje diskusijoje bus nagrinėjami artėjančio šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai tikslai bei garbės konsulų vaidmuo, konsulinės pagalbos klausimai.

 Tą pačią dieną svečiai apsilankys Valdovų rūmuose, kur bus surengtas Lietuvos kultūros pristatymas ir diskusijos.

 Birželio 13-ąją suvažiavimo dalyviai Užsienio reikalų ministerijoje susitiks su regioninio bendradarbiavimo ir konsulinius klausimus kuruojančių departamentų atstovais.

 Vėliau konsulai dalyvaus susitikime su Lietuvos verslo atstovais. Svečiams bus pristatytos tarptautinių renginių organizavimo Lietuvoje galimybės, bus diskutuojama apie šalies informacinių technologijų, lazerių gamybos, sveikatinimosi turizmo, transporto ir logistikos paslaugų potencialą.

 Suvažiavime taip pat dalyvaus Lietuvos žemės ūkio ir kultūros ministrai, užsienio reikalų, susisiekimo, energetikos, ekonomikos, žemės ūkio viceministrai, Valstybinio turizmo departamento, įmonių "Klaipėdos nafta", "Visagino atominė elektrinė", "Danske" banko, viešųjų įstaigų "Versli Lietuva" ir "Investuok Lietuvoje" atstovai.

 Garbės konsulų sutuoktiniams parengta atskira kultūrinė programa 2012 metų Lietuvos kultūros sostinėje Anykščiuose.

 Šiuo metu Lietuva turi 170 garbės konsulų 74 šalyse. Daugiausiai jų yra JAV - aštuoniolika, Italijoje ir Norvegijoje - po aštuonis, Vokietijoje - septyni, Danijoje - šeši. Daugiau kaip pusė garbės konsulų atvyks iš Europos valstybių.

 Taip pat laukiama svečių iš Brazilijos, Čilės, Dominikos Respublikos, Irako, Indonezijos, Kirgizijos, Kolumbijos, Libano, Mongolijos, Maroko, Nigerijos, Omano, Pakistano, Peru, Pietų Afrikos, Pietų Korėjos, Singapūro, Sirijos ir kitų valstybių.

 Garbės konsulų suvažiavimai Lietuvoje rengiami nuo 2001 metų.

Atgal