VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

06 12. Kėdainių Jaunimo mokykla atšventė pilnametystę

 

Vaclovas Volkus

Posmas iš mokyklos himno:

Radvilų senos kronikos žyla,

Svirskio kryžius sodybos palaukėj.

Ir Daukšos paslaptis amžių šydais

Per mokyklą senamiestis plaukia.

Žodž. A. Jociuvienės

Muz. M. Mikalausko

Kėdainių Jaunimo mokykla įsikūrusi miesto senamiesčio pakraštyje prie Maironio apdainuoto susimąsčiusio Nevėžio šiandieną švenčia savo pilnametystės – aštuoniolikos metų pedagoginės veiklos gimtadienį. Tai moderni specifinės paskirties bendrojo ugdymo pagrindinė mokykla su erdviomis klasėmis, mokymo kabinetais aprūpintais moderniomis mokymo priemonėmis, užtikrinančiomis praktinį programos įgyvendinimą.

Kėdainių jaunimo mokyklos mokiniai eilę metų tvarkantys Skongalio paminklo teritoriją

Darbšti ir kūrybinga mokyklos direktorė Alma Jociuvienė, apgynusi aukščiausias pedagoginio meistriškumo pakopas, savo pavyzdžiu per eilę metų subūrusi kompetentingą, veiklų mokytojų, gamyklinio mokymo kolektyvą, pasistačiusi tikslą: kurti, išsaugoti ir ugdyti žmogaus ir visuomenės dvasines ir materialines galias, stiprinti tautinį patriotinį jaunimo auklėjimą, įvairiomis gyvenimo situacijomis sugebantį suprasti kas teisinga, jausti kas gražu, suvokti laisvės ir atsakomybės būvį gyvenime.

Šiandieną šioje kūrybingoje mokslo šventovėje mokosi 154 šeštų – dešimtų klasių mokiniai, kurie dėl įvairių priežasčių nepritapo buvusiose savo mokyklose, buvo praradę mokymosi motyvaciją, kėlė mokykloms problemas. Jaunimo mokykla pašaukta, kad tokiose paauglių širdyse ir protuose sužadintų – atskleistų darbo ir mokslo gėrį, paremtą dvasinėmis, kultūrinėmis, technologinėmis – materialinėmis vertybėmis, kas kėdainiečiams sekasi sėkmingai spręsti.

Šalia bendrojo ugdymo mokyklos neformalio švietimo ir vairavimo skyriuose savanoriškais pagrindais iš kitų mokyklų ateina mokytis 203 mokiniai. Čia jie susipažįsta su darbininkiškomis specialybėmis. Sudarytos visos sąlygos įsigyti net specialybę.

 

Kėdainių jaunimo mokyklos direktorė  Alma Jociuvienė

Be biudžetinio finansavimo mokykla praturtina savo veiklą dalyvaudama per kitus kanalus. Yra laimėjusi tris Europos Sąjungos struktūrinių fondų projektus, kas leido materialiai kurti gražią ir patrauklią jos aplinką, turtinti mokymo materialinę bazę, dalintis pedagoginėmis naujovėmis su kitomis mokyklomis. Visapusišką mokyklos darbą yra įvertinęs Švietimo ir mokslo ministerijos Aprūpinimo centras, kuris konkursinėje atrankoje yra pripažinęs Kėdainių Jaunimo mokyklą nugalėtoja tarp 32 konkurse dalyvavusių mokyklų.

Mokyklos mokiniai, jų tėvai, jausdami mokyklos vadovų, pedagogų atidumą yra pamėgę šią modernią, specifinės paskirties mokyklą, didžiuojasi ja. Joje mokiniai jaučiasi saugūs, mokytojų gerbiami ir mylimi. Čia šiems įdomu mokytis, dalyvauti mokyklos renginiuose.

 

 Kėdainių jaunimo mokyklos mokiniai eilę metų tvarkantys Skongalio paminklo teritoriją

Būtina paminėti mokyklos sektiną pavyzdį – nepamiršti, puoselėti savo miesto, jo apylinkių istorinį, kultūrinį gyvenusių žmonių patriotinį paveldą. Kaip ir kiekvienas mūsų šalies miestas, miestelis, kaimas liudija okupantų, jų lietuviškų samdinių paliktus kruvinus pėdsakus – smurtą, žudynes, trėmimus, miestelių aikštėse ant grindinių numestų jaunų lietuvių – partizanų, žuvusių už savo tautos laisvą ir nepriklausomą gyvenimą, kūnus ir užkastus nakties metu nuošaliose vietose. Ne išimtis buvo ir Kėdainių kraštas. Okupacijos metais, šalia miesto Nevėžio kilpos slėnio buvusiose žvyrduobėse ir krūmuose buvo užkasti 70 žuvusių partizanų kūnai. Atgimimo metais, sąjūdiečių iniciatyva buvo nustatytos žuvusiųjų pavardės, vardai,sutvarkyta aplinka iškilesnėje slėnio vietoje pastatytas įspūdingas paminklinis akmuo – ženklinantis simbolinį kapą su žuvusiųjų pavardėmis. Netoliese įsikūrusios Jaunimo mokyklos bendruomenės pastangomis, šis simbolinis kapas aprėpiantis hektaro plote nužmogėjusių užkastus, bet lietuvių nepamirštus žuvusiuosius prižiūri šios mokyklos mokytojai, mokiniai. Čia visada žydi gėlės, čia su moksleiviais pravedami pokalbiai apie lietuvių nelygią, didvyrišką kovą su okupantais, čia tautinių švenčių metu renkasi Kėdainių visuomenės atstovai pagerbti nenugalėtus žuvusius didvyrius.

Mokykliniai baldai

Atgal