VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 06. Kardinolas A. J. Bačkis: palaiminta tauta, kuri neužmiršta, iš kur yra kilusi

Tautos istorija yra šaknys, kurių dėka atpažįstame savąjį tapatumą ir semiamės jėgų kurti visavertę ateitį. Palaiminta tauta, kuri neužmiršta, iš kur yra kilusi, kas ji yra, kur keliauja, šventinėje homilijoje karaliaus Mindaugo karūnavimo - Valstybės dienos proga sakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

"Minime Lietuvos valstybingumo šventę, siejamą su karaliaus Mindaugo krikšto ir karūnavimo iškilme. Žvelgdami į savo tautos istoriją, matome įvairių vingių - pakilimų ir nuosmukio, džiaugsmų ir skausmo, ištvermingos drąsos ir apgailėtino bailumo, kuriuos suvienija vienas svarbus įvykis, kiekvienai tautai teikiantis tvarumo ir vilties. (...) Tikime mes ar abejojame, tačiau negalime paneigti, kad esame sukurti Dievo, kad Dievas yra aktyvus, akivaizdus, nuolatinis mūsų istorijos kūrėjas bei palaikytojas", - kalbėjo arkivyskupas Vilniaus arkikatedroje aukotose šv. Mišiose.

Ganytojas priminė, kad kiekvienos civilizacijos pamatas, jos išlikimas arba žlugimas priklauso nuo žmonių ištikimybės Kūrėjo įdiegtiems principams. Kardinolas atkreipė dėmesį į tris kiekvienai tautai svarbius dalykus, kurie sudaro neskaidomą visumą: kultūrą, įstatymus ir religiją, ant kurių laikosi žmonių civilizacija.

"Šių trijų atramų tarpusavio dermė suteikia tautai tvirtumo, užtikrina jos išlikimą ir atveria kelią ateities perspektyvai. Kiekviena tauta save suvokia ir atpažįsta kaip tam tikrą kultūrą: sava kalba, tradicijos, papročiai, pasakojimai apie praeitį - visa tai sukuria tautos tapatumą, išskiria ją iš kitų tautų ir daro pajėgią praturtinti žmoniją unikaliu paveldu", - pabrėžė A. J. Bačkis. Jis taip pat atskleidė įstatymų ir religijos, krikščioniškųjų vertybių reikšmę tautos gyvybingumui.

"Šiandien gyvename nuolatinėje krizėje. Deja, visų dėmesys nukreiptas tik į ekonominę krizę, nors pastaroji kyla būtent dėl moralinės krizės, kai žmogus nesivadovauja solidarumo principu, nepaiso bendrojo gėrio, bet yra apakintas savo naudos ir norų, kai svarbu yra tik gauti, turėti, galėti, pagarsėti. Krikščioniškos vertybės iš tiesų tampa kliūtimi, nes jos ragina suvaržyti savanaudiškumą, atsigręžti į artimą su meile ir pagarba", - sakė Vilniaus arkivyskupas kardinolas A. J. Bačkis.

Po šv. Mišių Valstybės dienos minėjimą tęs renginys "Dainuojame Maironį" ant Gedimino pilies kalno, skirtas poeto Maironio gimimo 150-osioms gimimo metinėms. Tuo pat metu prie sostinės Baltojo tilto rengiama Skraidyklių šventė, o vakare Vingio parko estradoje vyks Moksleivių dainų šventės Dainų diena. 21 valandą visoje Lietuvoje ir įvairiose pasaulio šalyse lietuviai kviečiami vieningai sugiedoti Vinco Kudirkos "Tautišką giesmę".

Atgal