VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 10. Valstybės dieną švenčia Nida

Emilija Liegutė

Liepos 6 – osios vakarą, nors oras buvo puikus, jūroje nesimatė nei vieno žmogaus. Visi buvo ten, kur skambėjo tautinė giesmė, šoko ir dainavo folkloro ansamblis „Giedružė“ (vadovė Audronė Buržinskienė), grojo kaimiškos muzikos kapela „Joldija“ (vadovas Laurynas Vainutis). Visur, netgi labai gražioje savo architektūra, į savitą Nidos statinių visumą įsipaišančioje bažnyčioje skambėjo daina „Lietuva brangi“.

Nuotr. Aido Mecevičiaus

O iki 21–osios valandos, kai viso pasaulio lietuviai vienu metu giedos Lietuvos himną, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ vyko nuotaikingas renginys, kurį sumaniai vedė renginių organizatorė Edita Lubickaitė. Pasirodo, ji dar ir smuiku groja „Joldijoje“.

Susirinkusius pasveikino Neringos savivaldybės meras p. Antanas Vinkus. Jis padėkojo Nidos žmonėms už gėles, žydinčias gyvatvores, švarą ir tvarką – kaip niekur kitur žalią, žydinčią salelę tarp vandenynų. Netgi prie policijos pastato plyti toks skoningas, gražus darželis! Čia pat ir Vytauto Kernagio skulptūra – sėdi sau ant suolo susimastęs, groja...

Istorijos mokytoja Erika Marinskaitė šiltai, su pagarba ir dėkingumu papasakojo apie Karaliaus Mindaugo veiklą, nuopelnus Lietuvos valstybingumui. Žiūrėjome ir filmą apie mokytojos dėka birželio 14 – os dienos moksleivių dainų konkurse laimėjusių nidiečių moksleivių L. Tarvainio ir L. Bergaudo pergalę. Tai mokytoja paskatino vaikus vykti į konkursą Vilniuje.

Nuotr. Aido Mecevičiaus

Įdomu buvo žiūrėti „Giedružės“ pasirodymą – jie dainavo senovines dainas: „Iš trijų rytų“, „Per kalnelį“, „O kur josi, broluži“ ir kt. Ypač savita, tarmiškai Audronės Buržinskienės atlikta daina „Siuntė mane močiužė“.

Nuotaiką kėlė ir kaimiškosios muzikos kapela „Joldija“. Jie atliko instrumentinę muziką bei dainas „Kur gintarais nusėtas marių krantas“, „Krokų lankos“ ir kt. Na ir pabaigai, kaip dera, susiėmę rankomis visi dainavome „Lietuva brangi“.

Joldija ypač nusipelnė grodama savivaldybės aikštėje, sukviesdama žmones. Ar drąsiausi, ar dar ne taip saulėje „iškepę“ pylė ant grindinio polką, valsą. Gražu buvo žiūrėti į mažų vaikučių ratą, kurie ir vieni, ir su mamomis trypė tarp suaugusių šokėjų,

Beje, šventėje dalyvavo ir garbingas svečias –  Estijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Tiit Naber.

Pagaliau tiksliai nustatytu laiku didžiulis žmonių ratas pradėjo giedoti apie meilę savo TĖVYNEI,  pasididžiavimą praeities didvyriais, mūsų visų troškimą šviesos, tiesos, vienybės. Skriejo šventa mūsų giesmė aplink Atlantą, kilo aukštyn, į visatą, skelbdama, kad yra pajūryje toks mažas, bet toks mylimas kampelis Lietuva.

Atgal