VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

Sausio 13-oji. Sugretinimai

2011 01 07

Dr. Gediminas Navaitis

Seimo narys

Darbas Seime turi privalumą: susitinki su labai įvairiais žmonėmis, sužinai jų nuomones apie pasaulį, Lietuvą ir gyvenimą.

Verslininkas iš Jordanijos, arabas ir musulmonas. Kalbamės apie verslą. Atsargiai teiraujuosi, kuo Lietuva patraukli, kokie jos privalumai. Atsakymas: „Dar nežinau. Nesigilinau. Bet jūs drąsūs žmones. Be ginklų stovite prieš tankus. Tokių žmonių kitur nėra. Noriu daryti verslą su tais, kuriuos gerbiu“.

Lenkų politikas: „Keičiasi mūsų santykiai. Turėtų gerėti, bet kažko nepadarom. Tačiau prisimenu Sausio 13-ą, ir galvoju pamirškime nesutarimus. Mūsų bendra istorija, bendri priešai. Mūsų ryžtas kovojant už laisvę turi mus jungti“.

Žurnalistas iš Izraelio: „Neigti holokaustą tai tas pat, kaip neigti Sausio 13-osios aukas“.

Šveicarijos parlamentaras: „Sausio 13-ą atradau Lietuvą. Lietuva tada įrodė, kad tokios vertybės, kaip laisvė, demokratija, žmogaus teisės, vienija Europą. Patvirtino, kad yra mūsų civilizacijos šalis. Tai Jūsų pergalės diena. Po Sausio 13-os pagalba Rytų Europos šalims, gerovės plėtra į jas tapo vienu iš mano politinės veiklos tikslų“.

O ką mano apie Sausio 13-ą tautiečiai? Suprantama, iružsienyje, irLietuvoje nuomonės gali būti įvairios.

Tautiečių pasisakymų būtų galima parinkti pačių įvairiausių. Vieni kalbės apie Sausio 13-sios aukas ir jų didvyriškumą, kitiems tai bus proga prisiminti savo vargus, tretiems - išsakyti priekaištus valdžiai ir paskelbti, kad išvažiuos iš Lietuvos.

Galima paklausti ir paprasčiau. Galima pasiūlyti įvertinti jau išdėstytas užsieniečių nuomones, paklausti, ar pritaria mintims, kad lietuviai išskirtinai drąsūs, kad su kaimynais mus jungia ryžtas kovoti už laisvę, kad neigti Sausio 13-os aukas neįsivaizduojamas dalykas, kad Sausio 13-ąja patvirtinom esą vakarų civilizacijos šalimi.

Tai ir padaryta, kalbantis su nedidele jaunimo grupe, apsilankiusia Seime. Pagal 28-ių jaunuolių ir merginų nuomonę, spręsti apie visuomenės požiūrį į Sausio 13-os įvykius, tikrai nederėtų. Tačiau... visi jie vieningai sutarė, kad toks požiūris jiems naujas, neįprastas, gal net keistas.

Retoriniai klausimai: „Kuo būtų Lietuva be Sausio l3-osios? Ar valstybiškas požiūris į Sausio 13-ą šiandieną persveria priešiškos propagandos siūlomą nuomonę?“

Atgal