VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

08 07. Pasaulio lietuvių bendruomenė rinks naują lyderį

 

Kajetonas Majevskis

Rugpjūčio 7-10 dienomis Seimo III rūmų Konferencijų salėje posėdžiaus XIV Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) Seimas, kuriame dalyvaus PLB valdybos nariai, kraštų lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų pirmininkai, Lietuvos bendruomenių atstovai. Apie 190 lietuvių net iš trijų dešimčių pasaulio valstybių spręs lietuvių bendruomenių ir aktualius Lietuvos - išeivijos santykių klausimus.

 PLB Seimas rinks naują organizacijos vadovybę. Šešerius metus prie PLB valdybos vairo stovėjusi teisininkė 76-erių Regina Narušienė ketina trauktis.

 Visi PLB valdybos vadovai buvo JAV ir Kanados atstovai. Australijoje gyvena tik Gabrielius Žemkalnis, kurį R. Narušienė pakeitė 2006 metais. Kas pakeis ją šiame garbingame poste, teisininkė teigė nežinanti, nes dar vyksta diskusijos.

 Šiuo metu PLB valdybą sudaro 13 atstovų iš įvairių žemynų. Ketinama siūlyti valdybos narių skaičių mažinti, kad jų būtų nuo 7 iki 10. "Kai žmonių per daug, efektyviai dirbti labai sunku, nes visi gyvena skirtinguose žemynuose", - sako PLB vadovė.

 Dalyvių laukia pranešimai ir diskusijos apie Pasaulio lietuvių bendruomenės dabartį ir ateitį, lietuvių švietimą bei lietuvių žiniasklaidą užsienyje, ryšį su gimtine ir jos institucijomis, dabartinę emigracijos raidą bei vis dar neišspręstą pilietybės klausimą.

 PLB Seimą vainikuos Maironio gyvenimui ir kūrybai skirta programa, o naujai išrinktai PLB valdybai bus pateiktos ateinančių trejų metų Pasaulio lietuvių bendruomenės veiklos gairės.

 PLB Seimas yra šaukiamas kas treji metai, tai vienas svarbiausių įvykių bendruomenės veikloje. PLB Seimas sprendžia visus PLB reikalus, renka PLB valdybą, Kontrolės komisiją ir Garbės teismą.

 Pirmasis PLB Seimas buvo sušauktas 1958 metų rugpjūtį Niujorke. Ten buvo priimta PLB Konstitucija ir išrinkta pirmoji valdyba. Vėliau kas penkerius metus renginys vykdavo pakaitomis JAV ir Kanadoje. Nuo 2000 metų PLB Seimas nuolat posėdžiauja Vilniuje.

Atgal