VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

08 13. Naujoji PLB vadovė D. Navickienė: daliai naujųjų išeivių nelabai rūpi Lietuva

Naujoji Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė 68 metų Danguolė Navickienė, gyvenanti Los Andžele (JAV), sako pastebinti, kad nemažai naujai į JAV atvykusių mūsų tautiečių pastaruoju metu vengia ryšių su Lietuva.

„Girdžiu gatvėje kalbant lietuviškai, žinau, kad tame mieste telkiasi didelė atvykėlių iš Lietuvos grupė, bet jie kažkodėl vengia įsitraukti į bendruomenės veiklą.

Mielai juos priimtume į savo parapiją, bet jie to nenori ir stengiasi likti nuošalyje", - intyerviu „L:ietuvos rytui" sakė D. Navickienė.

Ji pabrėžia, kad dviguba pilietybė - labai opus ir komplikuotas klausimas. Dėl pilietybės kilusi painiava apsunkina nemažos dalies užsienio lietuvių gyvenimą.

D. Navickienė nemano, kad siūlomas kelias spręsti problemą referendumu yra teisingas.

„Sutinku, kad labai griežtai laikantis Konstitucijos dviguba pilietybė negalima. Vis dėlto esu įsitikinusi, kad jeigu yra politinė valia, galima surasti išeitį.

Manau, reikėtų vėl paimti Pilietybės įstatymą ir jį atidžiai išnagrinėti. Pincetu išravėjus visus jame paliktus prieštaravimus, jį dar kartą perrašius, galima viską sudėlioti taip, kad būtų patenkintos visos pusės", - pažymėjojo naujoji PLB pirmininkė.

Į klausimą, kokios kitos problemos, be pilietybės, dar aktualios išeiviams, D. Navickienė atsakė: išlaikyti lietuvybę. Dabar tai padaryti vis sunkiau. Pasaulis greitėja, todėl natūralu, kad ir nutautėjimas vyksta kur kas greičiau.

Pagal profesiją matematikė D. Navickienė daugelį metų dirbo inžiniere karinių lėktuvų pramonėje. Jai buvo patikėta rūpintis, kad nestrigtų orlaiviuose esanti elektronika, kad su jais būtų geras ryšys.

„Gimiau Lazdijuose, bet tėvai 1944 metais, kai buvau vos vienerių, nusprendė bėgti į Vakarus.

Priešingu atveju būtų atsidūrę Sibire. Nors pirmą kartą į Lietuvą grįžau tik 1992 metais, išsaugojau lietuvybę.

Labai džiaugiuosi, kad meilę savo tėvynei pavyko perduoti ir dviem savo vaikams bei dviem podukroms. Du jauniausi mūsų vaikai Dalia ir Tadas 1993 metais persikėlė gyventi į Lietuvą, čia sukūrė šeimas", - „Lietuvos rytui" sakė D. Navickienė.

Atgal