VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09 18. Skautų veikla rudenį nesustoja

Laima Dagytė

Šią vasarą Lietuvoje vyko daugiau negu 20 skautiškų stovyklų, išsibarsčiusių po visą šalį. Skautai į savaitės trukmės stovyklas renkasi kiekvienais metais, o dažnas jų aplanko net ne vieną.

„Seniau labiausiai patikdavo naktiniai žaidimai - suskirsto naktį į dvi gentis, paleidžia į mišką ir sėlini sau, kuri strategijas - kad tik pirmesnis pagrobtum kitos genties vėliavą, kaip koks indėnas. Šiemet labai įsiminė, kaip statėm  bokštą. Patys sugalvojom pasidaryt - vadovai beveik nepadėjo. Ir gavosi toks visai didelis, dviejų aukštų, kad galėdavom naktį dviese miegot ant viršaus. Sesės nuo pat pradžių sakė, kad nepadarysim, nes mūsų tik 4, bet kai padarėm, tai labai norėjo irgi išbandyt“ - įspūdžiais dalinosi trylikametis Jonas, paklaustas, kas labiausiai patiko stovykloje.

Stovyklose jaunuoliai mokosi savo rankomis pasigaminti įvairius buities daiktus, gamintis maistą ant laužo, o ypač – bendradarbiauti. Tai – neišvengiama, kadangi veikla vyksta nedidelėse 3 - 7 žmonių grupelėse, ne tik prižiūrint vyresniam vadovui, bet ir išsirinkus lyderį iš savo tarpo. Taip jaunuoliai ugdo organizacinius įgūdžius, mokosi dirbti komandoje, prisiimti atsakomybę. Pavyzdžiui, jeigu nori pastatyti tiltą ar kitą statinį – net fiziškai negali to padaryti vienas, todėl turi išmokti dirbti su kitais.

Atėjus rudeniui baigiasi aktyvus stovyklavimo sezonas, tačiau prasideda susitikimų, renginių, akcijų metas. Paprastai skautų susitikimai vyksta kiekvieną savaitę. Juose jaunuoliai mokosi įvairių dalykų – nuo mazgų rišimo iki astronomijos pagrindų ar pirmosios pagalbos. Užsiėmimus veda savanoriai skautų vadovai, kurių dažnas kažkada pats išaugęs stovyklose, grįžta su nauja profesine ir gyvenimiška patirtimi, kuria mielai dalinasi.

Jau nuo dabar visos Lietuvos skautai pradeda ruoštis kitą vasarą vyksiančiai Jubiliejinei stovyklai. Tai - kas penkerius metus organizuojamas savaitės trukmės renginys, sukviečiantis skautus ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš įvairių pasaulio kampelių: nuo kaimyninės Latvijos, iki egzotiškosios Australijos. Tai puiki proga sudalyvauti įspūdingoje programoje, pastovyklauti su 2500 vaikų ir jaunuolių, pasikeisti patirtimi ar tiesiog susirasti naujų draugų. Visoje šalyje išsibarstę skautiški vienetai tokiems renginiams stengiasi kuo geriau ir išradingiau pasirengti – susikurti įvairių atributų, atspindinčių būtent jų grupę, išmokti naujų žaidimų, pasigaminti dovanų ir kitaip nustebinti bičiuli

Atgal