VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09 18. 20-ųjų Konstitucijos metinių proga - tradicinis egzaminas

Ramūnas Mačianskas

Minint 20-ąsias Lietuvos Respublikos Konstitucijos metines, bus surengtas jau tradiciniu tapęs Konstitucijos egzaminas. Antradienį jis pristatytas Teisingumo ministerijoje, tradiciškai rengiančioje šį egzaminą. Šio projekto globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 Jau šeštus metus rengiamo egzamino tvarka ir sąlygos iš esmės nekinta. Pirmasis egzamino etapas vyks spalio 4 d., po kurio geriausiai egzamino užduotis atlikę Lietuvos piliečiai dalyvaus antrajame etape spalio 18 d. Geriausiai pasirodę 28 dalyviai Konstitucijos dieną bus iškilmingai apdovanoti Prezidentūroje.

 Šiemetinį egzaminą pristatęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius išreiškė viltį sulaukti platesnio visuomenės susidomėjimo ir įsitraukimo, egzamino rengėjams palinkėjo, kad tai nebūtų atminties, Konstitucijos teksto išmokimo testas, o įgautų prieinamumo ir kasdieniškumo savybių, leistų suprasti ir interpretuoti Konstituciją.

 Tam pritarė ir Aukščiausio Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius, teigdamas, kad žinoti Konstitucijos tekstą nereiškia žinoti Konstitucijos dvasią. Konstitucijos dvasios supratimas leidžia pajausti, kad tai yra kintantis organizmas, kuris visada yra priderinamas prie visuomenės raidos.

 Pasak AT pirmininko, šis egzaminas yra puiki proga prisiminti, kokias vertybes simbolizuoja, principus įprasmina Konstitucija, kad nelaikytume jos pasenusiu, sustabarėjusiu ir kasdienybėje nesvarbiu dokumentu.

 Kaip ir kasmet, egzamine dalyvauti gali visi norintys, atskirai pritaikant egzamino užduotis kiekvienai iš grupių: moksleiviams, eiliniams piliečiams ar teisinį išsilavinimą turintiems ar jo siekiantiems studentams. Beje, šiemet tikimasi didesnio susidomėjimo iš studentų, kuriems pirmą kartą dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo bus leista varžytis ir dalyje Lietuvos aukštųjų mokyklų. (Vytautas Mockus)

Atgal