VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09 19. Iki lapkričio galima siūlyti pretendentus 2012 m. Laisvės premijai gauti

Laisvės premijų komisija kviečia akademinę bendruomenę, visuomenines organizacijas ir asociacijas, kūrybines sąjungas, bendruomenes, valstybės ir savivaldybių institucijas, visus Lietuvos piliečius iki šių metų lapkričio 1 d. siūlyti pretendentus 2012 m. Laisvės premijai gauti.

Pretendentais premijai gauti gali būti Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji ir privatūs juridiniai asmenys, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premijų komisija, kuriai vadovauja Seimo narys Petras Auštrevičius, iki lapkričio 23 d. pateiks Seimui išvadas apie pretendentą Laisvės premijai gauti. Premija bus įteikta Laisvės gynėjų dieną - Sausio 13-ąją.

Siūlant pretendentus, komisijai reikia iki lapkričio 1 d. pateikti dviejų pretendentą siūlančių pareiškėjų rekomendacijas; pretendento veiklos ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją ar skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą aprašymą. Papildomai galima pateikti ir kitą medžiagą, atskleidžiančią pretendento darbų reikšmę ir išskirtinumą.

2011 m. rugsėjo 15 d. Seimas priėmė Laisvės premijos įstatymą. Pirmoji - 2011-ųjų Laisvės premija buvo paskirta aktyviam kovotojui už laisvę ir demokratiją, žmogaus teisių gynėjui, Rusijos disidentui Sergejui Kovaliovui. Laisvės premija ir "Laisvės" statulėlė iškilmingai įteikta šių metų sausio 13 d. Laisvės gynėjų dieną Seime, Kovo 11-osios salėje.

Atgal