VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09 25. Kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei

Petras Pilkauskas

Šeštadienį Lietuvos nacionalinio muziejaus Senojo arsenalo vidiniame kieme iškilmingai prisiekė Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos I kurso kariūnai, pasiryžę tarnauti Lietuvos valstybei ir jausti atsakomybę už būsimus darbus, suvokti pasirinktos karininko profesijos reikšmę ir garbę.
Kariūnų priesaikos ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos viceministrė Indrė Pociūtė-Levickienė, kariuomenės vado įgaliotas Karinių oro pajėgų vadas gen. mjr. Edvardas Mažeikis, Lietuvos karo akademijos viršininkas plk. Eugenijus Vosylius, Krašto apsaugos ministerijos, kariuomenės ir akademijos atstovai, šiuo metu Lietuvoje viešinti Danijos karališkosios sausumos pajėgų akademijos delegacija, kitų aukštųjų mokyklų, su kuriomis bendradarbiauja Karo akademija, specialistai, kariūnų artimieji.
Viceministrė, sveikindama pirmakursius, linkėjo jiems noro tobulėti ir Karo akademijoje susirasti tikrų gerų draugų, su kuriais Lietuvos kariuomenėje tarnautų iki pat garbingo išėjimo į atsargą.
Karinių oro pajėgų vadas gen. mjr. E. Mažeikis kariūnams sakė, kad ši priesaika yra ilgo kelio pradžia, ir tikisi juos pamatyti Simono Daukanto aikštėje, kada Karo akademijos absolventams suteikiamas pirmasis karininko (leitenanto) laipsnis ir aukštasis išsilavinimas.
Lietuvos karo akademijos viršininkas plk. Eugenijus Vosylius pirmakursiams patarė atkreipti dėmesį į tai, kad kario ir karininko tarnyba - tai ne tik žygdarbiai. "Visų pirma, ji susideda iš kasdienių darbų, kasdienio pareigų vykdymo ir kasdienio savęs nugalėjimo. Manau, kad jūs tai jau supratote septynias savaites besimokydami baziniuose kariniuose mokymuose", - kalbėjo plk. E. Vosylius.
Šventėje teisė pabučiuoti Karo akademijos vėliavą prisiekusių kariūnų vardu buvo suteikta geriausiam šio kurso kariūnui Juozui Algirdui Šutui, kurį išrinko vadai ir taktikos instruktoriai Bazinio kario kurso (BKK) metu.
Šiais metais iškilmingai prisiekė 32 kariūnai, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje (Jonavos r.) sėkmingai baigę septynių savaičių trukmės BKK. Per šiuos mokymus kariūnai įgijo teorinių bei praktinių žinių, įgūdžių, reikalingų tolesnei karo tarnybai Lietuvos kariuomenėje. Iš dalyvavusių atrankoje į Lietuvos karo akademiją liko tik patys stipriausi ir ištvermingiausi vaikinai ir merginos, pasiryžę toliau siekti savo tikslo.
Iš 358 jaunuolių, pareiškusių norą studijuoti Karo akademijos nuolatinėse studijose ir sėkmingai perėjusių atranką, buvo pakviesta 60 kandidatų, iš kurių 57 yra pasiryžę siekti pasirinkto tikslo tapti Lietuvos karininkais. 25 pirmakursiai jau yra prisiekę anksčiau, tarnaudami Lietuvos kariuomenės daliniuose.
Iškilmingai prisiekę jaunuoliai tapo visateisiais ir visaverčiais Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnais, toliau tęsiančiais studijas Karo akademijoje.
Priesaikos ceremonijai pasibaigus kariūnai sulaukė sveikinimų ir kartu su artimaisiais buvo pakviesti į Akademiją susitikti su jos vadovybe, pabendrauti bei susipažinti su aplinka, kurioje praleis ketverius metus. Čia buvo organizuota ekskursija ir aplankytas Kariūnų batalionas, lazerinė šaudykla, Akademijos muziejus.

Atgal