VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

01 18. Paįstryje pagerbti kritusieji už laisvę

Ona Striškienė

Paįstrys, Panevėžio r.

Rengiantis paminėti Laisvės gynėjų dieną Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Paįstrio filiale parengta paroda. Parodą parengė vyr. bibliotekininkė Jūratė Blaževičienė, jai talkininkavo Paįstrio ūkininkių draugijos „Gabijos“ skyriaus pirmininkė, kraštotyrininkė Ona Striškienė. Parodai pateiktos Onos Striškienės fotoaparatu užfiksuotos akimirkos, per buvusius renginius  Paįstryje, skirtus Sausio 13-ajai bei dokumentinė medžiaga, knygos. Buvo parengtos visų žuvusiųjų nuotraukos iš archyvinių dokumentų. Ši paroda domina ne tik suaugusius, bet ir jaunuosius bibliotekos lankytojus. Jauni sako nežinoję, kad buvo toks laikraštis „Laisvas žodis“, „Gimtasis kraštas“ ir nėra jų regėję ir rankose laikę.

Prie parodos eksponatų Paįstrio bibliotekoje. Onos Striškienės foto

Sekmadienį, po šv. Mišių bažnyčioje, ėjome į biblioteką. Joje 12 valandą prasidėjo renginys, skirtas Laisvės gynėjų dienai. Popietę vedė vyr. bibliotekininkė Jūratė Blaževičienė. Į susirinkusius prabilo poetiniu žodžiu, po to perskaitė kritusiųjų pavardes.  Buvo uždegtos atminties žvakės. sugiedotas Lietuvos himnas. Paįstrio folkloro ansamblis parengė išsamią teminę programą. Skaitė liudytojų prisiminimus, eiles, dainavo dainas, kurioms pritarė kartu dainuodami ir popietės dalyviai.

Liudytojų parodymus skaito Loreta Pažemeckienė

1991m. sausio dienų prisiminimais pasidalijo Zinaida Jurėnienė, Ona Striškienė, Asta Glušokienė, savo kūrybos eilėmis į susirinkusiuosius prabilo paįstrietis Stasys Baniulis. Atminties popietės dalyvius telefonu pasveikino, susiklausymo, tvirtybės, ištvermės darbuose ir kasdienybėje palinkėjo tautininkas Donatas Golubevas, rinkimuose į seimą kandidatavęs šioje teritorijoje.

Popietės dalyviai padėkojo rengėjams už šiltą ir dvasingą šventės atmosferą, kritusiųjų pagerbimą. Dar kartą įdėmiai peržiūrėjo parodą – nuotraukas, dokumentinę medžiagą,  eksponuojamas knygas.

Atgal