VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

01 25. Pasaulio lietuvių bendruomenės dėl dvigubos pilietybės referendumo ragina palaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo

Paulius  Vilčinskas

Ar dvigubos pilietybės klausimą reiktų spręsti referendumu, turėtų būti aišku po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl pilietybės teikimo plėtros galimybių, sako Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Danguolė Navickienė, ketvirtadienio rytą susitikusi su Prezidente Dalia Grybauskaite. Anot jos, dviguba pilietybė naudingiausia būtų neseniai išvykusiems arba vadinamosios "trečiosios bangos" emigrantams.
Pasak PLB vadovės, susitikimas su šalies vadovė buvęs pažintinis.
"Mes norėjome susipažinti, perduoti tą mūsų ilgalaikį įsipareigojimą dirbti su Lietuvos lietuviais, būti dalis tautos, nešti tą meilę savo širdyse, kurią 50 okupacijos metų nešėme, ir jaučiame, kad mes dar toliau galime bendradarbiauti, palaikyti gražius santykius ir iš tikrųjų išlaikyti lietuvybę, turėti ryšius su Lietuva, ir jaustis kaip dalis Lietuvos tautos ir yra mūsų tikslas", - po susitikimo žurnalistams sakė D. Navickienė.
D. Navickienės teigimu, PLB Prezidentei prašymų ar reikalavimų neturi, nutarta palaukti KT išaiškinimo. Konstitucinis Teismas yra priėmęs nagrinėti D. Grybauskaitės prašymą išaiškinti pilietybės teikimo plėtros galimybes. Prezidentė kreipėsi į Konstitucijos sergėtojus naudodamasi Konstitucijos ir įstatymų suteikta teise.
"Aš jai padėkojau, kad davė prašymą KT, kad šis vėl panagrinėtų dvigubos pilietybės konstitucinį įstatymą", - teigė ji.
Komentuodama, ar verta rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės, D. Navickienė siūlė palaukti KT atsakymo.
"Prieš kelerius metus būtume sakę: "jokiu būdu". Dabar jau pradeda lietuvių tauta suprasti, kad jau tiek daug yra išvykusiųjų, turbūt kiekviena šeima, kaimas yra paveiktas šiek tiek, yra kitos nuotaikos. Reikia dar truputį palaukti, pažiūrėti, ar iš viso reikia. Čia gal sakome op neperšokę per tvorą. Pasižiūrėsime, ką pasisakys Konstitucinis Teismas, ir paskui sugalvosime, kokia yra naudingiausia, geriausia strategija", - teigė ji. D. Navickienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos įstatymai yra gana palankūs išvykusiems iš Lietuvos ir jos pilietybę praradusiems asmenims.
PLB vadovė dėl dvigubos pilietybės sakė matanti du sprendimo būdus: esą tai būtų galima padaryti ir pakeitus pagrindinį šalies įstatymą - Konstituciją, ir pakeitus tik tam tikrus įstatymus.
"Yra įvairių būdų. Geriausia, žinoma, būtų referendumas, bet turime palaukti", - ragino ji.
PLB pirmininkė nesiėmė vertinti, kokios šalies pavyzdžiu Lietuva galėtų pasekti - esą kiekvienos šalies patirtis individuali, tačiau nereiktų kartoti Gruzijos patirties.
Vertindama, ar reikėjo suteikti pilietybę išimties tvarka JAV pilietei dailiojo čiuožimo atstovei Izabelai Tobijas (Isabella Tobias), D. Navickienė, kuri neslėpė esanti didelė sporto aistruolė, sakė, kad pagal šiuo metu galiojančius įstatymus to padaryti nereikėjo. Pasak pašnekovės, Prezidentė, nesuteikdama pilietybės šiai sportininkei, saugojo Lietuvos įstatymus.
Komentuodama, kokiai užsienio lietuvių daliai dviguba pilietybė būtų aktualiausia, D. Navickienė įvardino naująją emigrantų kartą.
"Sunkiausias klausimas yra tiems "trečiabangiams", kadangi jie priėmę Amerikos pilietybę pakėlė ranką ir prisiekė atsižadėti kitų. Kai mes atsižadėjome kitų, nebuvo ko atsižadėti, buvome politiniai, diplomatiniai benamiai. Kai atsižadėjo tie, kurie atvyko prieš 1990-uosius metus iš Lietuvos, jie atsižadėjo Tarybų Sąjungos. O tie, kurie dabar atvažiuoja, jie atsižada Lietuvos", - aiškino Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti PLB vadovė.
Šiuo metu pagal Konstituciją ir Konstitucinio Teismo doktriną dvigubos pilietybės atskiri atvejai yra tik ypač retos išimtys, o ne paplitęs reiškinys. Atsižvelgiant į tai, kad visuomenėje vyksta permainos ir keičiasi žmonių lūkesčiai, Prezidentė ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą išaiškinimo dėl pilietybės teikimo plėtros galimybių.

Atgal