VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

02 26. Kaziuko mugėje - suvalkietiškos derybos ir samovarų paroda

Povilas Jakubauskas

Kovo 1-3 dienomis Vilniuje vėl vyks tradicinė Kaziuko mugė. Jubiliejinėje 410-ąjį kartą rengiamoje mugėje šiemet didžiausias dėmesys bus skirtas Suvalkijos kraštui.
Mugės rengėjai tikisi, kad šiųmetinėje Kaziuko mugėje susirinks rekordinis skaičius dalyvių. Be to, šiemet dvigubai didesnė bus ir "svečių alėja". Vilniuje kovo pradžioje laukiama amatininkų ir folkloro kolektyvų iš Suomijos, Vengrijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos, Latvijos ir Estijos.
Vis dėlto bene garsiausiai Kaziuko mugėje skambės suvalkiečių tarmė. "Rotušės aikštėje šoks ir dainuos svečiai iš Marijampolės, Šakių, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos ir kitų Suvalkijos miestų. O svarbiausia, kad suvalkiečiai duos toną visai mugei. Juk jie visiems žinomi kaip puikūs derybininkai. Taigi tiems, kurie nesiderės visur ir dėl visko, mugėje pasiseks mažiau", - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė vienas pagrindinių mugės organizatorių Vytenis Urba.
Konferencijoje dalyvavęs Marijampolės vicemeras Sigitas Valančius sakė, kad suvalkiečiai Kaziuko mugėje bus gerai matomi: "Mes tokie jau esame, kad dalyvausime visur, kur tik bus įmanoma".
Pasak jo, iš Suvalkijos į Vilnių kovo 1-3 dienomis atvyks kelios dešimtys folkloro kolektyvų, pavienių amatininkų, liaudies meistrų. S. Valančius skaičiavo, kad iš viso Kaziuko mugėje turėtų dalyvauti apie 500 Suvalkijos krašto gyventojų.
Šiemet mugės lankytojų lauks naujovė, kuri viešnagę joje turėtų padaryti kur kas patogesnę. Kaziuko mugės organizatoriai nusprendė, kad įvairiais gardumynais bus prekiaujama specialiose "salose", kad gardumynų ieškotojams nereikėtų eilėse stumdytis su tais, kuriuos domina amatininkų darbai. Pasak V. Urbos, šis sprendimas turėtų sumažinti eiles.
Aktyviai įsijungti į mugės šurmulį žada ir bohemiškasis Užupio rajonas. Jame vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti samovarais vadinamų virdulių parodą, prie šventės prisijungę pirtininkai visus vaišins juose virta seniausia lietuviška arbata, o Tymo kvartale bus surengtos į futbolą panašaus XIX a. lietuviško žaidimo varžybos.
Parodyti savęs į mugę atvyks ir palangiškiai, kurių miestas šiemet paskelbtas Lietuvos kultūros sostine. Jie mugės svečius žada vaišinti stintomis ir papasakoti, kodėl šiemet verta apsilankyti Palangoje.

Atgal