VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

02 18. Ir vėl Vasario 16-oji!

Mons. Alfonsas Svarinskas

Laisvės kovotojas, Vyčio kryžiaus ir Šaulių sąjungos ordino kavalierius

Kun. Algimantas Keina

Laisvės kovotojas

Kiekvienas doras lietuvis su meile prisimena laisvės kovotojus ir pagerbia. Net primityviausios tautos stengiasi savo didvyrius prisiminti.

Deja, Lietuvoje ši šventė prarado savo vertę.

O kiek šimtai tūkstančių lietuvių žuvo už laisvę ir nepriklausomybę! Istorikai tvirtina, kad iš Žalgirio mūšio grįžo tik pusė karių. Šiandien mes gerbiame tuos 20 vyrų, kurie paskelbė Vasario 16-osios aktą. Tauta po 123 metų rusų caro vergijos stojo į kovą. Ir 4000 vyrų ir moterų paaukojo savo gyvybę, o kur dar partizanų sukilimas?

Vien Lietuvos miškuose žuvo 21,5 tūkstančio partizanų. Kiti pateko į nelaisvę ir KGB rūsiuose buvo sušaudyti. Kiek buvo parodyta heroizmo ir meilės Lietuvai. Deja, prieš 20 metų mes neišsikovojome pilnos nepriklausomybės. Drąsiai galima sakyti, kad to meto pogrindžio kova išėjo tik į viešumą. Turėjome laiko persigrupuoti ir bolševikus pašalinti iš viešojo politinio gyvenimo. Deja, mes viso to nepadarėme. Ir dabar turime tai, ką turime. Mes tikime, kad priešai ateis iš Rytų, bet mes matome, kad pagrindinis priešas jau Lietuvoje, ir šis priešas vadinasi girtuoklystė! Lietuvoje išgertos degtinės - 20 litrų vienam žmogui! O seni ir vaikai negeria, todėl šis skaičius dar padidėja. Tiesa, jau ir paaugliai geria, padaugėjo geriančių bei rūkančių mergaičių.

Mes prageriame savo ir vaikų sveikatą, mes prageriame Lietuvą, ir reikia garsiai šaukti, kad visi įvairaus plauko degtindariai yra Lietuvos žmogžudžiai. Gaila, kad niekas nekelia balso prieš šį grėsmingą priešą.

Kviečiame visus Lietuvos patriotus pakilti į žūtbūtinę kovą su girtuoklyste ir patriotiškumo dėlei kviečiame visą pusmetį, įskaitant ir gavėnią, negerti jokio alkoholinio gėrimo. Nejaugi liksime kurti Tėvynės pražūčiai!?

Greitai savivaldybių rinkimai. Rezultatai gali būti tragiški. Svetimųjų ir savųjų kolaborantų plakatai Vilniaus gatvėse. Pastebėjome, kad stotelėje prie Mindaugo tilto Tėvynės sąjungos ir Krikščionių demokratų partijos plakatas piktybiškai subjaurotas. Spauda parašė, kad į rinkimų sąrašus įsirašė net 600 kriminalinių nusikaltėlių. Pusė nuslėpė savo teistumą, o dalis prisipažino. Kiti kalba, kad šitas įstatymas - leisti kriminaliniams nusikaltėliams būti renkamiems - yra labai netobulas. Pavyzdžiui, vienas aiškina, kad okupacijos laikais buvo paėmęs automobilių detales ir buvo teistas. Seimo vadovė pripažįsta, kad nėra gero įstatymo. Kyla klausimas: kas leidžia Lietuvoje įstatymus - šventieji ar Lietuvos Seimas. Kai kurių partijų vadai tvirtina, kad jie nežinojo, jog jų partijos kandidatų sąrašuose yra kriminalinių nusikaltėlių.

Pirmiausiai šiais rinkimais bus paniekinta Lietuva. Apie tai kalba pasaulis. Tai yra naujas, didelis nusikaltimas prieš lietuvių tautą. Tikim, kad mūsų įspėjimą išgirs daugelis Lietuvoje. Todėl kiekvieno lietuvio pareiga nerinkti šių nusikaltėlių per savivaldybių rinkimus. Nerinkti ir visų partijų, kurios remiasi tokiais kandidatais. Kiekvienas ženklas prie kelio rodo kryptį, taip ir čia. Šie visi nusikaltėliai, jei išvengs Tautos arba istorijos teismo, tai neišvengs Dievo teismo. To neišvengs ir krikščionys, jei bus nusikaltę Dievo ir artimo meilei. Gana mulkinti lietuvių tautą! Daugelis katalikų kalbėjo, kad teismą palikti Dievui, ir Lietuvoje nenukentėjo nė vienas teisėjas ar prokuroras.

Todėl kviečiame visus lietuvius nedelsiant pradėti kovą už Lietuvos išgelbėjimą. Te Dievas padeda ir laimina šią kovą!

Atgal