VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 30. Pasaulio lietuviai pritaria internetinio balsavimo įteisinimui

Su teisingumo ministru Juozu Bernatoniu susitikę Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) atstovai išreiškė palaikymą elektroninio balsavimo ir e.rezidentų idėjai.
Teisingumo ministerijos užsakymu atlikta apklausa rodo, kad elektroniniam balsavimui internetu pritaria apie 65 proc. šalies gyventojų, priešingos nuomonės laikosi maždaug 20 proc. respondentų. PLJS atstovai pripažino, kad elektroninio balsavimo įteisinimas supaprastintų balsavimo procedūrą, todėl neabejotinai pritrauktų daugiau savo balsą norinčių atiduoti išeivių.
"Neturime bijoti žengti pirmyn ir prisitaikyti prie šiuolaikinių technologijų suteikiamų galimybių. Elektroninis balsavimas itin aktualus ne tik užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams, bet ir visiems mūsų šalies gyventojams. Tikiu, kad tokia balsavimo forma paskatintų ir kitus vis labiau prie technologijų suteikiamų patogumų priprantančius rinkėjus aktyviau dalyvauti rinkimuose", - susitikimo metu pabrėžė J. Bernatonis.
Teisingumo ministerija siūlo taip pat siūlo įteisinti e.rezidento statusą - mūsų šalyje interesų turintys užsienio valstybių piliečiai galėtų gauti elektroninio parašo sertifikatą ir naudotis elektroninėmis paslaugomis mūsų šalyje.
"Toks sprendimas sudarys palankias sąlygas užsienio piliečių investavimui Lietuvoje ir taip padidins mūsų patrauklumą užsienio kapitalui. Šiuo metu užsienio valstybių piliečiams nėra galimybės save identifikuoti elektroninėje erdvėje ir taip jiems užkertamas kelias dalyvauti, kurti bei plėtoti verslo santykius Lietuvoje naudojantis elektroninėmis priemonėmis", - pažymėjo ministras.
Šių metų gegužę elektroninį balsavimą numatančias Prezidento rinkimų, Referendumo, Rinkimų į Europos Parlamentą, Seimo rinkimų, Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pataisas įregistravo J. Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Lapkritį Seimas po pateikimo šioms pataisoms pritarė, galutinis elektroninio balsavimo likimas turėtų paaiškėti Seimo pavasario sesijoje.

kaip gauti elektroninį parašą

Atgal