VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

01 03. Pradeda veikti Nacionalinis kibernetinio saugumo centras

Nuo sausio 1-osios Lietuvoje veiklą pradeda Nacionalinis kibernetinio saugumo centras, suformuotas Krašto apsaugos ministerijos padalinio pagrindu. Centro steigimą numatė Seimo priimtas Kibernetinio saugumo įstatymas ir kitų susijusių teisės aktų pakeitimai.
Įstatymu Krašto apsaugos ministerijai numatytas valstybės kibernetinio saugumo politikos formavimo, koordinavimo ir įgyvendinimo organizavimo vaidmuo. Naujai steigiamas centras tampa pagrindiniu šios politikos įgyvendinimo subjektu.
Centras analizuos kibernetinio saugumo aplinką, rengs reikalavimus viešojo sektoriaus informacinių išteklių ir ypatingos svarbos infrastruktūros kibernetiniam saugumui užtikrinti, kibernetinės gynybos bei grėsmių valdymo planus, koordinuos ir prižiūrės, kaip institucijų valdytojai įgyvendina kibernetinės apsaugos priemones, taip pat tirs ir reaguos į kibernetinius incidentus.
Remdamasis gerąja pasauline patirtimi, centras numato sukurti informacijos mainų platformą, kuri kibernetinio saugumo specialistams padės operatyviai keistis informacija apie kylančias grėsmes ir kibernetinius incidentus, koordinuoti veiksmus reaguojant į krizines situacijas.
Nacionalinis kibernetinio saugumo centras bus suformuotas pertvarkius Ryšių ir informacinių sistemų tarnybą prie Krašto apsaugos ministerijos (RIST). Naujo centro branduolį sudarys RIST Kibernetinio saugumo skyriaus specialistai. Vėliau centro veiklą planuojama plėsti.
Pagrindiniais partneriais kovoje su kibernetinėmis grėsmėmis taps Ryšių reguliavimo tarnyba, Policijos departamentas, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.
Centras taip pat planuoja bendradarbiauti su NATO kibernetinio saugumo kompetencijos centru Estijoje, kitomis tarptautinėmis kibernetinio saugumo organizacijomis.
Centras neperims viešų ar privačių subjektų kompiuterinių tinklų kūrimo, administravimo ir apsaugos funkcijų - pagrindinė atsakomybė užtikrinant informacijos ir tinklų saugumą, kaip ir iki šiol, priklausys jų valdytojams.
Planuojama, kad 2015 m. asignavimų poreikis Kibernetinio saugumo centro veiklai sudarys apie 3,3 mln. litų. Didžioji šių lėšų dalis bus panaudota kibernetinio saugumo programinei ir kompiuterinei įrangai įsigyti.
Kibernetinio saugumo centre, kuris atsidarys Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, iš pradžių dirbs 10 specialistų, vėliau - 18. Centro vadovas kol kas nepaskirtas.
Vien pernai Lietuvoje fiksuota 25 tūkst. kibernetinių incidentų, šiais metais jų - dar daugiau.

Atgal