VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 27. Intelektinės nuosavybės problemoms skirtoje konferencijoje – 120 ekspertų iš 24 šalių

Marius Šilėnas

Tarptautinės intelektinės nuosavybės dienos išvakarėse Rygoje įvyko tarptautinės intelektinės nuosavybės apsaugos asociacijos (AIPPI) konferencija „Intelektinės nuosavybės apsaugos užtikrinimas ir išlikimas šiuolaikiniame pasaulyje“. Tai – didžiausias Baltijos šalyse intelektinės nuosavybės apsaugai skirtas renginys, sutraukiantis daugiausia srities profesionalų. Konferencijoje nagrinėtos aktualiausios intelektinės nuosavybės problemos: naujausi teisės ir administraciniai pokyčiai, IT technologijų atveriamos galimybės ir grėsmės, nacionalinių ir Europos patentų, prekių ženklų ginčų praktika įvairiose šalyse ir kt.

Ginčų dėl išradimų patentų patentabilumo teisminę praktiką konferencijoje pristatė Aušra Pakėnienė.

„Sutariama, kad intelektinės nuosavybės apsaugos priemonės – patentai, prekių ženklai ir kt. – dabar yra kaip niekad svarbios verslo sėkmei. Vis dėlto, ir iššūkių sėkmingai tokios nuosavybės apsaugai yra ypač daug. Taip yra ne tik dėl interneto ir IT technologijų atveriamų galimybių skleisti intelektinę nuosavybę, bet ir labai išaugusios mūsų šalies verslų veiklos geografijos“, – sakė A. Pakėnienė.

Pasak jos, pastaraisiais metais iš dalies šią problemą padėjo spręsti Bendrijos prekių ženklai, skirti užtikrinti prekių ženklo apsaugą visoje ES teritorijoje, tačiau kyla naujų klausimų apie per plačią jiems suteikiamą apsaugą lyginant su ribotu naudojimu tik tam tikroje ES teritorijoje, ateities perspektyvas dėl jų santykio su nacionaliniais prekių ženklais. Konferencijoje apžvelgta, kaip ES bendrovės  naudojasi nacionalinės ir ES teisės teikiamomis prekių ženklų bei patentų apsaugos galimybėmis, kokia susiklostė registravimo praktika verslo įmonėse, teismų praktika ginčytinose situacijose. Taip pat diskutuota apie vieningo ES patento perspektyvas ir teisminio ginčų nagrinėjimo problematiką.

AIPPI konferencija yra rengiama nuo 1995 m., kas dvejus metus vis kitoje Baltijos šalyje. Prieš dvejus metus konferencija vyko Taline, 2013 m. planuojama ją surengti Vilniuje. Konferencija tradiciškai yra rengiama balandžio 26 d. išvakarėse, kai yra švenčiama Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena – kūrėjų ir išradėjų diena. Lietuvoje ši šventė yra minima nuo 2000 m., vienuoliktus metus iš eilės.

Atgal