Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) tęsia protesto akcijas prieš skubotą socialinio modelio projekto priėmimą.

Spalio 21 d., kai LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas rengia klausymus dėl Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo projekto ir lydinčių projektų, LPSK surengs piketą.

Priminsime, kad profesinių sąjungų protesto akcijos prasidėjo dar pavasarį. Gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje surengti du piketai prie LR Vyriausybės Vilniuje, taip pat Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje. Tąkart profesinės sąjungos reikalavo, jog Vyriausybė neskubėtų teikti Seimui naujojo socialinio modelio, kuris dar nebuvo apsvarstytas ir suderintas Trišalėje taryboje.

Tuo pat metu buvo renkami parašai prieš skubotą Darbo kodekso liberalizavimą. Kiek mažiau nei per dvi savaites peticiją pasirašė apie 60 tūkst. dirbančiųjų.

O birželio 25 d. prie LR Seimo buvo surengtas dar vienas piketas, kuriuo profesinės sąjungos norėjo atkreipti parlamentarų dėmesį į tai, jog Vyriausybė ketina pristatyti socialinio modelio projektą, kuris iki galo nebuvo apsvarstytas ir suderintas su socialiniais partneriais.

Pirmąją Seimo rudens sesijos dieną, rugsėjo 10-ąją, įvyko Lietuvos profesinių sąjungų mitingas, kuriame dalyvavo apie du tūkstančiai dirbančiųjų iš visos šalies. Profesinės sąjungos reikalavo, kad LR Seimas grąžintų Socialinio modelio projektą atgal į Vyriausybę.

 Vis dėlto praėjusią savaitę, spalio 15 d., Seime pristatytas naujasis socialinis modelis. Tą dieną profesinės sąjungos taip pat surengė piketą.

Po pristatymo už socialinio modelio projektus balsavo 82 Seimo nariai, prieš – 16, susilaikė 16 parlamentarų. Projektai toliau bus svarstomi Seimo komitetuose.

Profesinių sąjungų piketas prie LR Seimo jau rytoj, spalio 21 d. Pradžia 11.30 val.